IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Португалия да се измъкне от кризата

Политическата криза засега приключи, но остават проблемите с високия държавен дълг и слабата икономика

10:10 | 06.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица магазини в Лисабон и цяла Португалия са принудени да обяват големи намаления на цените, за да насърчат търсенето. Някои обявяват и ликвидация и тотална разпродажба.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица магазини в Лисабон и цяла Португалия са принудени да обяват големи намаления на цените, за да насърчат търсенето. Някои обявяват и ликвидация и тотална разпродажба. Снимка: Ройтерс

Португалското коалиционно правителство уреди петък вечерта спор, който заплашваше да застраши борбата с дълговата криза в страната. Говорител на правителството заяви в петък, че премиерът Педро Пасос Коелю е постигнал споразумение с по-малкия коалиционен партньор CDS-PP. 

Споразумението е било представено и на президента Анибал Кавако Силва, който все пак ще трябва да го одобри, предаде Ройтерс. Засега не са известни подробности, но за събота са обявени още една среща и последващи декларации. 

Министрите на външните работи Паоло Портас и на финансите Витор Гаспар подадоха оставките си в бърза последователност и това доведе до прекратяване на струдничеството на управляващата коалиция. Оттеглянето на двамата министри заплашва да лиши правителството от мнозинство в парламента в момент, когато страната преживява най-тежкия икономически спад от 70-те години на миналия век. Това предизвика опасения, че страната може се отклони от пътя си към реформите, което е условие за отпускането на спасителния пакет от страна на ЕС и МВФ в размер на 78 милиарда евро.

Междувременно заради нарасналата политическа несигурност рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) заплаши Португалия с понижение на рейтинта. Перспективата на рейтинга беше понижена от "стабилна" на "негативна", както обяви в петък в Лондон S&P.

Кредитоспособността на страната обаче продължава да се оценява с рейтинг "BB". По този начин все още рейтингът е неинвестиционен и на две крачки от т. нар. инвестиционен статут. Едва на 7-и март S&P вдигна перспективата на стабилна. Вероятността от понижаване на рейтинга през следващите дванадесет месеца S&P оценява на едно към три.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още