IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще вземе ли прагматично решение САЩ по лошата сделка "Северен поток 2"?

Берлин залага, че на САЩ няма да им стигне времето да спрат строителството на газопровода и има шанс за сделка

17:30 | 16.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

Преди години днешният президент на САЩ Джо Байдън, тогава вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, нарече газопровода "Северен поток 2" "лоша сделка" за Европа. Днес от администрацията на Байдън са категорични, че той не променя мнението си за този проект. Въпреки това в Германия залагат, че в Белия дом ще намерят прагматично решение по казуса, пише Ройтерс.

От години САЩ блокират изпълнението на "Северен поток 2" с налагане на санкции за замесените в проекта компании. Така от строителството се отказа Allseas, а Русия беше принудена да продължи полагането на тръбите по дъното на Балтийско море със собствени кораби. Това забави строителството с около година.

От работата по газопровода се отказаха и още поне 18 компании, сред които застрахователят Munich Re Syndicate, сертифициращата компания Det Norske Veritas - DNV GL .

В Германия настояват, че "Северен поток 2" е търговски проект, а не политически, и ще донесе по-голяма сигурност на доставките на природен газ за цяла Европа. В САЩ обаче се опасяват, че той ще е проводник на руската политика, а и имат желание да снабдяват Германия със своя втечнен газ.

На този етап е свършена около 95% от работата по "Северен поток 2". В Германия се надяват, че до края на тази година газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация и за тази цел са подготвили стратегия за преговори със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Според източници на агенцията в Берлин залагат именно на времето - то ще се окаже недостатъчно за Байдън да спре строителството, а Вашингтон ще бъде склонен да приеме газопровода, когато вече е построен.Официалната позиция на Белият дом е, че ще продължават с опитите си да блокират "Северен поток 2", но въпреки това в Европа са убедени, че в момента има възможност за водене на преговори.

При това положение позицията на САЩ вероятно ще бъде, че ако работата не може да бъде спряна, то поне да бъде постигнато възможно най-добър компромис, коментират служители в американския Държавен департамент. Една от идеите е "Северен поток 2" да бъде превърнат действително в инструмент за политически натиск, но в обратната посока - германските регулатори ще имат право да спират количествата газ по газопровода и така Европа ще има коз срещу действия на Русия.

На този етап германското правителство няма предложения, с които да промени позицията на САЩ по казуса, твърдят източниците на Ройтерс. И от САЩ не са поискали нищо в замяна на допускането на "Северен поток 2".

Очакванията са, че в края на март ще бъде проведена и първата официална среща между германския външен министър Хайко Маас с неговия американски колега Антъни Блинкен. Двамата ще присъстват на заседание на външните министри на НАТО в Брюксел и вероятно ще могат да обсъдят и ситуацията около спорния проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Мдаа много лоши сделки се навъдиха напоследък - че санкциите почнаха да валят една след друга. Конкуренцията - се скри някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още