IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от наводненията в крайбрежните райони могат да бъдат намалени

Тези зони са изложени на особен риск поради голямата гъстота на населението

13:25 | 27.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щетите от наводненията в крайбрежните райони могат да бъдат намалени

Стая с изглед към морето е лукс за повечето хора. Когато обаче се разрази буря и водите се надигнат, същият този изглед може да е ужасяващ. Европейският съюз (ЕС) финансира два проекта за защита на хората и техните домове чрез система за ранно предупреждение за крайбрежни бури и на система, която да помага на местните органи и строителните предприемачи да планират разумно, се съобщава на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Крайбрежните райони са изложени на особен риск от наводнения поради голямата гъстота на населението, ерозията и покачването на морското равнище, предизвикано от изменението на климата.

Щетите обаче могат да бъдат намалени, ако общностите са в състояние да се подготвят предварително за тежки метеорологични условия и потенциални наводнения, а рискът от наводнения се отчита при проектирането и изграждането на инфраструктура и сгради. Именно това е идеята на проектите MICORE и THESEUS.

В рамките на финансирания от ЕС проект MICORE е създадена система за ранно предупреждение чрез симулация на рисковете, свързани с бурно вълнение, което разрушава бреговата линия. Софтуерът има за цел да помогне за подобряване на методите за прогнозиране на бедствия и за реакция, което от своя страна ще доведе до повишаване на безопасността на населението.

Системата се основава на софтуер с отворен код. Тя предоставя данни за вълнението и приливите и отливите и по-подробна морфологична информация за конкретни места — от Равена на средиземноморското крайбрежие до Варна на черноморското крайбрежие и от полското балтийско крайбрежие до белгийското крайбрежие на Северно море.

Брегът от Камчия до Шкорпиловци на черноморското крайбрежие

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още