Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швеция отчита рекорден спад на БВП през второто тримесечие

Понижението от 8,6% обаче е значително под намаленията, отчетени другаде в Европа

Швеция отчита рекорден спад на БВП през второто тримесечие

Снимка: архив Ройтерс

Швеция не успя да избяга от най-лошото си икономическо свиване досега, въпреки че възприе един от най-меките подходи в света към пандемията от новия коронавирус Covid-19, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) отчита спад от 8,6% през второто тримесечие – повече, отколкото прогнозираха икономистите и отколкото беше първоначалната правителствена оценка (8,2%).

И макар това да е рекорден за страната спад, той е значително по-малък от пониженията, отчетени другаде в Европа. Испания засега обяви най-големия срив в ЕС – над 18 на сто, дори в Германия – икономическият двигател на блока, понижението е от над 10 на сто.

За разлика от съседите си, Швеция се въздържа от налагането на задължително блокиране, като вместо това даде доброволни насоки за опазване на общественото здраве. Стратегията доведе до по-висока смъртност в страната в сравнение с останалите държави в Северна Европа.

Още по темата

Новите проучвания показват, че Стокхолм не е успял да поддържа и потребителските разходи.

„Рязкото свиване на шведската икономика през второто тримесечие потвърждава, че тя не е имунизирана срещу Covid-19“, коментира Дейвид Оуксли, старши икономист за Европа от Capital Economics.

Правителството на Швеция коментира, че подходът не е бил свързан с икономически ползи, а е целял прилагането на устойчиви политики. Дори и премиерът Стефан Льовен обаче призна, че още в самото начало е трябвало да се започне масово тестване и да се защитят възрастните хора.

„Сега идва трудната част за експортно ориентирана Швеция: Как да се възстанови без да се засегне твърде много пазарът на труда поради слабото търсене в световен мащаб“, казва икономистът от Bloomberg Йохана Янсон.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имаше едно време една песничка - все хорошо прекрасная маркиза. Маркизата се обажда на прислужника си да го пита как е положението в замъка. На което той отговаря, че всичко е добре, но лопатата се е счупила. А, че как се счупи тая лопата, нали беше нова - пита маркизата. Ами кобилата закопавахме - а, че кога пък умря кобилата - ами конюшната изгоря - и как изгоря конюшната? Ами той маркизът, докато си пушел лулата заспал и огънчето паднало на килима. Замъкът се подпали и покрай него изгоря и конюшната. Та тая статия е нещо такова. Започваме с това, че Швеция е зле. Останалата част от текста на песничката можем и сами да си го съчиним. И ще е по действителен случай

Още от Европа
Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет