IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция се нуждае от още имигранти, за да поддържа баланса на социалната система

Пътят напред не е в намаляването на имиграцията, според представител на шведската Агенция по заетостта

18:34 | 22.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Швеция се нуждае от още имигранти, за да продължи да поддържа прословутата си социална система в подкрепа на все по-застаряващото население. Това коментира в интервю за Ройтерс Хакан Густавсон, който оглавява отдела за прогнози на Агенция по заетостта на Швеция.

Въпреки значителния имигрантски поток към страната, Швеция е изправена пред недостиг на работна ръка през следващите години, коментира Густафсон.

„Прииждащата работна сила от чужбина все още не облекчава недостига, който виждаме“, посочва той.

Густафсон подчертава, че „пътят напред не е в намаляването на имиграцията“.

Заради ниската раждаемост и постоянно увеличаващия се брой на пенсионерите Швеция се нуждае от поне 64 хил. души годишно, за да поддържа баланса между работещите и пенсионерите, изчисляват от Агенцията по заетостта.

Населението на Швеция се очаква да надмине 10 млн. души през следващата година, което представлява увеличение с 800 хил. души, или около 9 на сто, през последните десет години. Голяма част от този ръст идва именно от имиграцията.

През миналата година обаче страната направи рязък завой в щедрата политика към имигрантите, след като рекорден брой хора потърсиха убежище в страната. Стокхолм изпитва сериозни трудности да ги интегрира на пазара на труда.

Агенцията по миграция очаква около 30 хил. молби за убежище през тази година, както и между 30 хил. и 50 хил. през 2017 г.

През третото тримесечие на годината безработицата в страната достига 6,3%. Сред населението на Швеция, родено в чужбина обаче, безработицата скача до 15%. Хората, които идват от Азия и Африка, се справят още по-зле, като безработицата сред тези общности достига съответно 21% и 25%.

Густафсон признава, че голяма част от имигрантите, дошли в страната, нямат никакво образование, което е пречка за включването им на пазара на труда, тъй като работните места за хора без квалификация не са много.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 7 години
а някой от тримата идиoта под мен да си зададе въпроса защо тоя говори така, цифрите които е изложил кви са ?.... или едно си куха глава знае, едно си бае ... вие за по бели ли се имате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Охоооо, тепърва цяла западна Европа ще яде бахура.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
"Пътят напред не е в намаляването на имиграцията, според представител на шведската Агенция по заетостта"Само дето не казва накъде води тоя "път"...в Германия почнаха да си задават въпроси ...май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още