Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швеция търси обединение на политическите си сили след терористичния атентат

Политическата сцена обаче е белязана от разногласия

Швеция търси обединение на политическите си сили след терористичния атентат

Снимка: Архив Ройтерс

Швеция е поставена пред промяна в имиграционната си политика поради най-тежкия терористичен атентат историята си в мирно време, предава Bloomberg.

Страната е една от най-гостоприемните европейски държави за бежанци, но нейните граждани дават гласност на мненията за защита на обществото.

Според полицията атентатът е извършен от узбек, подкрепящ "Ислямска държава", тъй като молбата му за получаване на шведско гражданство е била отхвърлена.

Премиерът на Швеция от социалдемократическата партия Стефан Льовен призова за обединение с опозицията в намирането на начин да се предотвратят последващи терористични атаки. Той подчерта необходимостта да се използва обединена демократическа сила.

Молбата за единство обаче е отправена в момент, в който участниците на политическата сцена в Швеция са необикновено разединени. Финансовият министър е подложен на натиск поради предложените промени в данъчната система, а политиките за предлагане на убежища на бежанците дават популярност на най-крайната антиимиграционна партия в страната.

През 2015 г. почти 160 хил. бежанци емигрираха в Швеция. Държавата е приела повече бежанци на глава от населението от всяка друга страна в Западна Европа.

Напрежението от терористичната атака съвпада с напрежението в политическите среди. Правителството среща голяма съпротива от опозицията, която застрашава да остави в миналото подхода на страната за търсене на консенсус при изготвянето на закони.

Още по темата

Освен това събитията ще дадат нова сила на демократите, чиято партия е антиимиграционна. Засега тя заема трето място в избирателния списък на предстоящите избори за НС, които ще се проведат на 9 септември 2018 г. Поради набраната популярност членовете на партията обмислят дали да не обещаят никога да не образуват коалиция със сегашната партия.

Несъгласията относно начините за интегриране на бежанците вече са причинили застой в парламента. Безработицата в Швеция е най-висока на Скандинавския полуостров на ниво от 7%, но безработицата сред младите бежанци е много по-висока.

Опозицията също така заплашва да поиска вот на недоверие поради плановете на правителството да увеличи данък общ доход и корпоративния данък именно с цел да финансира благосъстоянието на обществото, и по-точно програмите за предоставяне на убежища на имигрантите.

Начинът, по който Швеция ще избере да реши проблемите си с бежанците, в крайна сметка ще определи колко стабилна ще бъде държавата.

„Провал на политиките за интеграция на бежанците би означавал по-висок социален и политически риск, а разочарованието ще бъде двигател на екстремизъм“, заяви Роберт Бергквист, главен икономист в SEB AB. „Не съм убеден обаче, че терористичният акт щеше да бъде предотвратен, ако интеграцията беше по-добра“, допълни той.

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 12 юли