IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски компании изтеглят бизнеса си от Иран заради американските санкции

Иран винаги е бил един от най-важните пазари за износ на Швеция, най-вече за миннодобивния, телекомуникационния и транспортния сектор

19:44 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведски компании постепенно намаляват обема на производството и търговията в Иран заради американските санкции, заяви в интервю за шведската телеграфна агенция агенция ТТ министърката на търговията Ан Линде, цитирана от ТАСС.

Тя отбеляза, че блокиращият регламент на ЕС е сигнал за това колко сериозно гледа съюзът на санкциите и че поема отговорност. Но извън това всяка компания решава за себе си, няма никаква принуда за продължаване на бизнеса в Иран, изтъкна министърката.

Най-засегната е шведската автомобилна промишленост, на която се падат 50 процента от износа на Швеция и която попада в първата серия от санкции.

Производителят на камиони Scania, който осъществява в Иран около 5 процента от продажбите си, обяви в края на юли, че е отменил всичките си поръчки, които не могат да бъдат изпълнени до средата на август. Генералният директор на компанията Хенрик Хенриксон посочи, че "цялата дейност на фирмата в Иран е застрашена".

Иран винаги е бил един от най-важните пазари за износ на Швеция, най-вече за миннодобивния, телекомуникационния и транспортния сектор.

В резултат на предишните санкции срещу Иран шведският износ значително намаля - от 6,7 до 1 милиард крони (от 670 до 100 милиона евро) годишно. През 2017 година той отново нарасна до 4,3 милиарда крони (430 милиона евро), което представлява 0,3 на сто от общия обем на износа на Швеция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още