IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски съд отхвърли жалбата на “Газпром” в спора с “Нафтогаз”

Руската газова компания трябва да заплати 2,56 милиарда долара компенсация за това, че не е транзитирала газ през територията на Украйна

16:12 | 27.11.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли жалбата на руската газова компания “Газпром” срещу решение на Стокхолмския арбитраж по спора с “Нафтогаз” Украйна за транзита на газ, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на съда.

В решението на съда се посочва, че искът на руската компания е отхвърлен. През септември–октомври 2020 година се очакват решенията по още две съдебни дела между двете страни, пише в съобщението на съда.

През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара за недоставянето на газ по транзита.

Нафтогаз” Украйна определи като "пълна победа" днешното решение на шведския съд, който се съгласи с постановеното от Стокхолмския арбитраж по спора с “Газпром”.

„Украйна печели отново! Спечелихме срещу първата жалба на “Газпром” срещу решението на Стокхолмския арбитраж”, написа във фейсбук изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко.

Пред журналисти в Берлин  той съобщи, че Русия и Украйна трябва да подпишат споразумение за газа най-късно до 13 декември.

По думите на Витренко това е извънредна процедура, тъй като според европейските правила заявка за доставка на дългосрочни мощности трябва да се направи по-рано. Той уточни, че страните ще имат само няколко дни след срещата в нормандски формат, планирана за 9 декември в Париж, за да бъде договорено всичко.

В средата на август Юрий Витренко заяви, че украинската страна планира да получи около 3 милиарда долара от продажбата на активите на руския “Газпром” до края на 2020 г. по решение на съда в Стокхолм.

Жалбите по споровете между “Газпром” и “Нафтогаз” за договорите за доставка и транзит на газ бяха внесени през декември 2017 г. и февруари 2018 г. Съдът постанови „Газпром” да плати на "Нафтогаз" обезщетение от 4,637 милиарда долара компенсация за недоставен транзитен газ през територията на Украйна, но след като отчете задълженията на "Нафтогаз" в решението по спора за доставките на газ, руската компания трябва да плати по-малко - 2,56 милиарда долара.

Моята прогноза е, че до края на 2020 г. ще получим цялата сума - около 3 млрд. долара. Ще започнем в средата на 2020 г. и ще приключим със събирането ѝ до края на 2020 г.“, каза в интервю за „Экономическая правда” Юрий Витренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 4 години
Ти вероятно си запознат с исковете и с арбитражното право за да можеш с лека ръка да коментираш решение на арбитражен съд . Само да си отбележиш че съдът са взети в предвид вземанията на газпром / техният интерес е бил отчетен/ и задълженията им към хохлите е намалено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Цацо(хамсийо), ами по същия начин *** Версаче говореха за нищая Болгария. След като нисичкия клептоман им направи средната заплата 495 евро, вече сме висшая Болгария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
tisia
преди 4 години
..единствената скумрия си ти, ако си мислиш че урките ще са добре в бъдеще. Аре със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
vzhekoff
преди 4 години
Че Газпром са осъдени е ясно, и колкото и да протакат - ще платят с лихвите. Сега се опитват да си запазят реномето, като предлагат да плащат с газ и с отстъпки. Но това не е цялата история. Ясно е, че решението на съда също е едностранчиво и жертва на политическата конюнктура. Това повдига въпроса, дали сериозните играчи ще ползват в бъдеще този арбитраж или той ще се занимава вече само с бракоразводни дела. Третият въпрос е колко глави ще хвръкнат сега в Петербург от най-високата сграда в Европа. Четвъртият въпрос е, как ще се развият нещата с транзита. Ще имат ли топки руснаците да удържат на заканите и да не сключват договор ако хохлите не оттеглят (а те няма да го направят) исковете. 3 млрд са многопари, гледано от София, но не чак толкова много за 10г. транзит наобщо около 1 трлн. кубика газ. Руснаците за пореден път видяха, че не могат да разчитат на честно правосъдие, като се има предвид и делото за 3-те млрд украински дълг, коетосе влачи 4-та година, действията на МВФ и кредиторите, които са в разрез на всички правила. За съжаление на руснаците, те не са вече толкова влиятелен играч. За утеха - ако беше ги управлявал Немцов (протежето на пияницата Елцин), щяха да са още по-незначителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Точно така, както в нашия договор(макар че фактически нямаше такъв) с Росатом бе посочен Парижкия арбитраж и руснаците ни осъдиха да платим реакторите. Само че ние сме сиромаси хора, не искахме да платим 200-300 милиона долара наказателни лихви при обжалване и си изплатихме дължимото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Това решение е ясно, Газпром само протакаха. Интересно е какъв ще е изхода от останалите искове на Нафтогаз към Газпром. Сумата не е за пренебрегване - 22 000 000 000 долара. Интересува ме и мнението на Императора на тема " Ще успеят ли украинците да разпорят Газпром к'ат скумрия?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ти маи изобщо не четеш - става дума за арбитражно дело . Стокхомския арбитражен съд е посочен вероятно в договора между страните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Импе - като си спомня каква беше ценовата политика на Газпром към България преди да ги подгони ЕК.... хак да им е на Газпром. Пожелавам им още много загубени дела и глоби в голям размер. Каквото повикало такова се обадило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Съдът ли ти е виновен, че Газпром са нагли мошеници? Дано ги спукат от глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
"Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли жалбата на руската газова компания Газпром..."По-натам да чета ли? Съветвам "Газпром" да заведе контрадело в Белоградчишкия районен съд срещу крадливите украинци, само че за 30 МБ. А мизерниците укри да се молят да не се наложи Газпром наистина да им ги плаща тия пари, защото после през носа ще им излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още