IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

14:30 | 05.06.16 г. 44
<p>
	Швейцарци гласуват на референдума в неделя.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарци гласуват на референдума в неделя. Снимка: Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Накратко казано те гласуваха човека да е поредното животно което плаща за да живее на таз планета...господ няма такъв какъвто е представен по иконите а на негово вясто е кръвожадна извънземна раса която ни е създала и впрегнала с цел робство и нищо друго....раждаш се и в момента в който спреш да копаш си обречен на глад смърт и мизерия от друга страна пак копаш спестяваш разбирай мизерен клошарски живот за да си купиш кокошарник за да си независим от квартирната мафия и това правиш за да създадеш и отгледаш поколение разбирай следващия който ще копа заедно с теб и като умреш ще продължи да копа и това в името на прогреса и бизнеса и икономиката хахха пълен изиотизъм към нас човеците....дайте ни безплатната енергия и не изкривената наука за да не сме роби и да ни минава живота в открития на нещо което е естествено и около нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
Jorkata от твоя гледна точка каква е дългосрочната перспектива на ББД?Базовия доход има потенциал,обаче има един съществен проблем и това е човешкия фактор или неговата алчност.Най-справедливото разпределение на "благата" е като се облагат богатите с по-големи данъци,също и луксозните стоки!Държавата ще има повече "кеш' ,обаче тук пак се намесва човешкия фактор,алчните и продажни политици,които ще контролират тези пари,а и богатите,които така или иначе дърпат юздите няма да позволят това да стане!Каквото и да опитват да направят е въпрос на време да стане "кютека" или световна или масово граждански войни,но кръв ще се лее рано или късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Какво сухо пък в коша ще се хвърли ако се въведе истински ББД ? В ред ли си. Като се фиксира да е 15% от минималната заплата - Как ще ти го увеличат или намалят пък камо ли да те поробят ?---Момче, не ми ги разправяй тия... не и на мен! Искаш ли да се обзаложиш, че ако хипотетично "утре" се реши да се въведе безплатната "лежанка и хранилка" условието ще бъде - да се изтегли кеша от обръщение. А докато това стане технически този ББД ще може да бъде получаван само електронно, задължително през банка и няма да може да бъде изтеглян кеш! Обзалагаме ли се, на каквото искаш!?Другият момент е, че изобщо ще изчезне понятието МРЗ! То МРЗ-то ще бъде ББД. И даже това ново "МРЗ" да бъде фиксирано като процент от някаква имагинерна (то остана ли нещо реално) средна заплата, то няма да стига за нищо, защото моментално инфалцията ще бъде надута на небесата, за да може "Дявола" отново да бъде доволен, че има "ръст на печалбата"! И фактически след време това ББД няма да стига да си купиш хляб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Не спира да ме учудва колко много хора виждат само краткосрочната картинка при въвеждане на ББД - никой не се интересува от дългосрочната переспектива. Не знам кое е по-тревожно - въвеждането на ББД или колко късоглед е станал народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Чакай са, що да е "ПРЕразпределение"? Именно че не е ПРЕ разпределение а е САМО разпределение. ББД е толкова ляв, колкото и плоския данък. Даже още по-десен, защото все пак плоският данък е % от сумата, значи на по-голяма сума е повече, а ББД е константна сума за всеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Браво на швейцарците.Който се е хванал на соц. лъжите не е видял кой знае какъв напредък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Какво сухо пък в коша ще се хвърли ако се въведе истински ББД ? В ред ли си. Като се фиксира да е 15% от минималната заплата - Как ще ти го увеличат или намалят пък камо ли да те поробят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
ББД е анти статуквото а то е ляво, не случайно го лансира във фалшив и изопачен вариант та да се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
ББД е анти статуквото а то е ляво, не случайно го лансира във фалшив и изопачен вариант та да се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Та ББД лява или дясна политика е? Моля обосновано.----ББД е политика на спасение на Пирамидата! Това е хубав, сочен червей на куката, наречена "премахване на Кеш-а". Да, ще ви дадем "гарантиран" доход, ама срещу едно условие - хвърлете "сухото" в коша! Само това искаме от вас и имате "гарантирана" "лежанка и хранилка"... .....докато не ви изземем сухото, вашта мам@, долни р$би!! След това - "пей сърце". Газта опира до пода, колата ускорява, ...а ББД-то вече не стига и за комат хляб! На кой му пука обаче - единиците и нулите са безкрайни, а робството вечно! "Гениално, си каза дявола, най-сетне всичко и всички са в краката ми!" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още