Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Швейцарци гласуват на референдума в неделя. Снимка: Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Още по темата

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

По статията работи: Десислава Попова
Още по темата: Европа

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (37)

   1| 2| 3| 4    
1
 
1
 
37
преди 6 години
Накратко казано те гласуваха човека да е поредното животно което плаща за да живее на таз планета...господ няма такъв какъвто е представен по иконите а на негово вясто е кръвожадна извънземна раса която ни е създала и впрегнала с цел робство и нищо друго....раждаш се и в момента в който спреш да копаш си обречен на глад смърт и мизерия от друга страна пак копаш спестяваш разбирай мизерен клошарски живот за да си купиш кокошарник за да си независим от квартирната мафия и това правиш за да създадеш и отгледаш поколение разбирай следващия който ще копа заедно с теб и като умреш ще продължи да копа и това в името на прогреса и бизнеса и икономиката хахха пълен изиотизъм към нас човеците....дайте ни безплатната енергия и не изкривената наука за да не сме роби и да ни минава живота в открития на нещо което е естествено и около нас
0
 
4
 
36
VIK88 до: Jorkata
преди 6 години
Jorkata от твоя гледна точка каква е дългосрочната перспектива на ББД?Базовия доход има потенциал,обаче има един съществен проблем и това е човешкия фактор или неговата алчност.Най-справедливото разпределение на "благата" е като се облагат богатите с по-големи данъци,също и луксозните стоки!Държавата ще има повече "кеш' ,обаче тук пак се намесва човешкия фактор,алчните и продажни политици,които ще контролират тези пари,а и богатите,които така или иначе дърпат юздите няма да позволят това да стане!Каквото и да опитват да направят е въпрос на време да стане "кютека" или световна или масово граждански войни,но кръв ще се лее рано или късно!
2
 
9
 
35
SS-23 до: supertrader
преди 6 години
Какво сухо пък в коша ще се хвърли ако се въведе истински ББД ? В ред ли си. Като се фиксира да е 15% от минималната заплата - Как ще ти го увеличат или намалят пък камо ли да те поробят ?---Момче, не ми ги разправяй тия... не и на мен! Искаш ли да се обзаложиш, че ако хипотетично "утре" се реши да се въведе безплатната "лежанка и хранилка" условието ще бъде - да се изтегли кеша от обръщение. А докато това стане технически този ББД ще може да бъде получаван само електронно, задължително през банка и няма да може да бъде изтеглян кеш! Обзалагаме ли се, на каквото искаш!?Другият момент е, че изобщо ще изчезне понятието МРЗ! То МРЗ-то ще бъде ББД. И даже това ново "МРЗ" да бъде фиксирано като процент от някаква имагинерна (то остана ли нещо реално) средна заплата, то няма да стига за нищо, защото моментално инфалцията ще бъде надута на небесата, за да може "Дявола" отново да бъде доволен, че има "ръст на печалбата"! И фактически след време това ББД няма да стига да си купиш хляб!
2
 
9
 
34
преди 6 години
Не спира да ме учудва колко много хора виждат само краткосрочната картинка при въвеждане на ББД - никой не се интересува от дългосрочната переспектива. Не знам кое е по-тревожно - въвеждането на ББД или колко късоглед е станал народа...
2
 
2
 
33
misanthrope до: Pivoley
преди 6 години
Няма профилна снимка
Чакай са, що да е "ПРЕразпределение"? Именно че не е ПРЕ разпределение а е САМО разпределение. ББД е толкова ляв, колкото и плоския данък. Даже още по-десен, защото все пак плоският данък е % от сумата, значи на по-голяма сума е повече, а ББД е константна сума за всеки

Още от Европа
ЕП потвърди готовността на Хърватия да влезе в еврозоната