IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария и непосилната лекота на картовите разплащания

Не са малко швейцарците, които предпочитат да използват кеш, дори когато има възможност за картово плащане

17:39 | 10.04.16 г. 67
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мануел Бранденберг е депутат от швейцарския кантон Цуг и толкова много обича парите в брой, че веднъж е озадачил служителите в общината си, когато е платил данъците си с банкноти, разказва Bloomberg. Не са малко швейцарците, които предпочитат да използват кеш, дори когато има възможност за картово плащане. В страна, известна с банковата тайна, гражданите често предпочитат анонимността, която предлагат банкнотите и монетите.

“Парите в брой представляват лично пространство и свобода”, казва 44-годишният Бранденберг от националистическата Швейцарска народна партия.

Скоро Швейцария ще въведе нови банкноти с нови дизайн и подобрена сигурност. За разлика от някои европейски държави обаче властите в Берн нямат намерение да правят промени в деноминациите на банкнотите. Те си остават от по 10, 20, 50, 100, 200 и 1000 франка. 

В еврозоната например се обмислят да изтеглят от обращение банкнотата от 500 евро като мярка за борба с престъпността. Мануел Бранденберг предлага да се защитят със закон съществуващите деноминации, но това е в мандата на централната банка, която впрочем в сряда ще представи новия дизайн на 50-франковата банкнота.

В съседна Австрия заместник-министърът на икономиката Харалд Марер предложи през февруари подобна мярка за защита на 500-евровата банкнота, което показва как сходни идеи резонират в немскоговорящите държави. За сравнение, в Швеция пък кешовите разплащания са почти на изчезване, коментира Bloomberg.

„Винаги плащам всичко кеш, защото това ми позволява по-добре да контролирам финансите си“, казва 22-годишният Фламур Халили, който чака на опашка за сандвич в центъра на Цюрих. „С кеш няма как да задлъжнеете“, допълва той.

Статистиката потвърждава тези предпочитания. В Швейцария стойността на трансакциите с карти, отнесена към БВП, е около една трета от тази във Великобритания или Канада, сочат данни на Банката за международни разплащания за 2014 г.

Тази година в сила влезе закон за борбата с прането на пари, по силата на който се въвежда таван от 100 000 франка за анонимните кешови разплащания. Чарлз Гудхарт, бивш икономист в Английската централна банка, заяви, че сумата е толкова висока, че може единствено да се определи като шега.

Натали Рикли е депутат от Швейцарската народна партия е една от народните представители, които са много активни в социалните мрежи. Тя признава, че плаща сметките си онлайн, защото й е по-удобно, но не смята, че трябва да се изтеглят банкнотите с по-високи деноминации като мярка за борба с прането на пари.

„Няма причина да се променя това. Не искам държавата да знае кой в кой ресторант ходи. Това не е работа на държавата“, посочва Рикли.

Според Седрик Вермут, депутат от социалдемократическата партия, банкнотата от 1000 франка е абсурдна.

Инициативата на Мануел Бранденберг за въвеждане на 5000-франкова банкнота се провали, но идеята деноминациите да се защитят със закон засега беше успешна на ниво кантон. И все пак неговата страст към парите в брой също си има граници: Бранденберг е платил последните си данъци по електронен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 8 години
Банките печелят повече от кредитните карти, като се разчита, че клиентите няма да си плащат навреме, да кажем до 45-я ден има гратисен период и след това започва олихвяване на примерно 17%. Затова няма такса плащане при тях. Това е един продукт, който дава известно удобство но има и негативни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 4
fernando loan
преди 8 години
заем! заем !! заем !!!Търсите ли реномиран и акредитирана частна фирма заем, който дава заеми на възможност време живот. Ние предлагаме всички видове на заем в един много бърз и лесен начин, личен заем, заем колата, Home Loan, Студентски кредит, бизнес кредит, инвестиционен заем, консолидиране на дълг, и повече. Били ли сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние кредитни фондове, за да се физически лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2%. Не номер на социална осигуровка, изисквана и никой не кредитна проверка, изисквана, 100% гарантирана. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ние ще се радваме да ви предложим заем.Така че ни пишете днес на: (Fernandohenrietta***gmail.com) да се прилага сега за заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 8 години
като физическо лице е хубаво да се ползват колкото се може по малко банкови услуги ! плащане с карти тоже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
не, обаче и те познават *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
казах че си т,ъ,п ама го цензурира и че японците(противно на това което каза за тях) обичат кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 8 години
Jay, ползата от картата е, че като теглиш кеш на гише има такса. Май вече не остана банка без такса. Отделно, много банки ти връщат обратно от всички платени суми с карта някаква сума от порядъка на 0.5%. Примерно *** преди им беше 1%, ама го намалиха на 0.5%, ако направиш оборот от мин. 2000 лева за 6 месеца. А и още една за мен лично малка полза, не обичам да ми тежат стотинки из джобовете или да се чудя от магазина като нямат да ми върнат някакви суми там... и се губи време и нерви. А новите карти имат и безконтакни чипове, само я доближаваш и заминаваш. Направо по-бързо няма как да стане. Но... рабирам добре, че това е контрол. От банката знаят кога какво си купувал. Но ако има някакви ползи, примерно намаляване на корупцията и други положителни, донякъде съм склонен да приема това. Те и това целят, доброволно да го искат хората. Затова таксите за теглене/внасяне се увеличават, а плащанията с карти стават безплатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 0
pepe
преди 8 години
Ползата е, че ти отчисляват някакъв мижав процент от направения оборот и ти го превеждат по картата в края на финансовата година. Поне при мен е така, като опцията е, че ако плащаш годишна такса, тогава и процента е по голям и ако оборота ти е над определена сума - пак се качва процента - ама са си смешни суми - от порядъка на 0.2% до 0.6-0.7% при годишен оборот над 20-25000$. Така че трудно е да се говори за евентуална лична изгода, да не говорим, че тия отчисления са облагаеми - един вид приход и допълнително ми усложняват данъчната декларация. Съвсем отделен въпрос е, че ползването на кредитни карти е като да даваш месечен отчет за потреблението си - така, че и аз съм превърженик на кеша и поне някаква конфедиционалност. А и си спетяваш негативните емоции, когато при погасяването на картите, баланса ти се стопява с 2-3000$ - не, че при плащане кеш не ги харчиш, но поне текущо си наясно какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
nide
преди 8 години
Приемането на Щатският законопроект за криминализиране криптирането на данни ще сложи край на възможността да се плаща онлайн.Без значение е правителство или хакери могат да получат достъп.Източник: http://***.investor.bg/web/456/a/shtatski-zakonoproekt-kriminalizira-kriptiraneto-na-danni--214792/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
а относно това, колко си ***-е да ти пусна една статия за япония:http://***.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/iaponskata-centralna-banka-pechata-ieni-s-biasno-tempo-214735/Тия сигурно са от червен ***, русофили, закърмени с Рахманинов и водка...Това може би обяснява що ще могат да плащат с пръстов отпечатък-щото просто банкнотите са в буркан банк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
много си не сложен:)имаш ли идея къде и кога са измислени банкнотите? И колко века след това идват в Европа? А че са оставяни като идея на няколко пъти(заради липсата на доверие в тях и заради провала на системата)? Не замесвай географският фактор, щото няма как да сме горди от тия събития описани по-горе...Ако аз съм роден в Русия, то ти си на Пикадили Съркъс и главата ти е заровена дълбоко в ***-противно на това, което нищожество, като теб може да си мисли-самите западняци(поне тия, разсъждавали по темата) смятат, че т.нар. Западна цивилизация(към която ние НЕ СПАДАМЕ-има се предвид протестантско-католическа Европа+Канада+САЩ+Австралия, като последната не винаги се слага в кюпа; нас си ни пишат в православната цивилизация, отдавна минала към упадък) е уникална и всемогъща. Даже се приема, че вече е минала своя пик.(Нито пък се смята, че всичко на тоя свят започва и свършва с нея) Та да се обясняваш колко сме червени или бинбяни и къде сме родени е просто признак на нечетене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още