IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария иска споразумение за свободна търговия с Лондон веднага след Brexit

Швейцарският министър на икономиката предлага да се организират дискусии между Лондон и Берн "на заден план и успоредно с дискусиите за излизане" от ЕС

15:31 | 29.01.17 г. 1
<p>
	Федералният съвет на Швейцария на първото си заседание за 2017 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федералният съвет на Швейцария на първото си заседание за 2017 г. Снимка: Ройтерс

Швейцарският министър на икономиката иска да сключи споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство веднага щом влезе в сила Brexit, пише днес швейцарският в. "Блик", цитиран от Франс прес и БТА.

"Целта ми е ясна. Не бива да мине и ден след излизането на Великобритания (от ЕС) без нова валидна нормативна уредба", заявява Йохан Шнайдер-Аман. "Тя трябва да е най-малкото не по-лоша" от предишното споразумение, добавя министърът в интервюто.

Всекидневникът припомня, че на неотдавнашния икономически форум в Давос британският търговски министър Лиъм Фокс изрази силен интерес към евентуално споразумение с Швейцария.

Британското правителство обаче не е упълномощено да преговаря за нови търговски спогодби, докато кралството е член на ЕС. А преговорите за Brexit с Брюксел може да траят до 2019 г., отбелязва агенцията.

Въпреки всичко швейцарският министър предлага да се организират дискусии между Лондон и Берн "на заден план и успоредно с дискусиите за излизане" от ЕС.

"Лично аз много ще се радвам, ако се наредим сред първите страни, сключили споразумение за свободна търговия с Великобритания след Brexit", допълва Йохан Шнайдер-Аман.

Запитан за отношенията с новата администрация на президента Доналд Тръмп в САЩ, швейцарският държавник отговаря предпазливо.

"Изчакваме да видим какво ще стане с трансатлантическото споразумение за свободна търговия ТТИП между ЕС и САЩ", казва той. В случай на успех Швейцария би могла да се присъедини към спогодбата.

Тръмп обаче неведнъж е изразявал резерви спрямо споразуменията за свободна търговия, напомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
*** някой пречи ли им?или като в оня виц:....ми педеРа3и, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още