Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швейцария ограничи помощите за търсещите работа граждани на ЕС

Мярката е част от плана на Берн за борба със злоупотребите с публичен ресурс

Швейцарското правителство реши вече да не се отпускат социалните помощи за граждани на Европейския съюз (ЕС), търсещи работа в страната, съобщи AFP. Мярката е част от борбата със злоупотребите с публичен ресурс.

Освен граждани на ЕС, право на социални помощи при търсене на работа в Швейцария няма да имат и гражданите на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, съобщи Службата по миграция.

Още по темата
"Гражданите на страна членка на ЕС или ЕАСТ на други места получават отказ за пребиваване след пет години престой в друга страна, ако са безработни от 12 месеца. Това правило се прилага дори и да има конвенция за установяване на местожителство с родната им страна", изтъкна службата.

Швейцарските власти решиха да вземат тези мерки, тъй като са на мнение, че "напоследък липсва яснота за отпускането на социална помощ и разрешително за престой, по-специално на граждани, дошли в Швейцария да търсят работа или лица, останали без работа по време на престой в Швейцария".

През 2012 г. над 250 000 души - от които близо една трета под 18 години - са получили икономическа социална помощ в Швейцария, което е с 6 процента повече спрямо предходната година, по данни на Федералната статистическа служба от средата на декември.

В същото време, докато едва 2,2% от швейцарците прибягват до социална помощ, такива помощи получават 3,1 процента граждани на ЕС в Швейцария.

Делът на чужденците сред над 8-милионното население на страната расте, пише БТА. Увеличението се дължи главно на приток на европейски граждани, докато броят на гражданите на трети страни остава практически непроменен.

Към края на ноември в Швейцария са живели 1,88 млн. чужденци, от които 1,25 млн. от ЕС или ЕАСТ. Швейцарските гласоподаватели ще участват на 9 февруари в референдум по инициатива на дясната популистка партия.

Демократичен съюз на центъра с цел ограничаване на имиграцията възстановяване на квотите за чуждестранна работна ръка, премахнати след споразуменията за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС. Икономическите среди открито се обявиха против такъв закон.

По статията работи: Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
17
 
4
преди 5 години
На Австрия им разкатаха фамилията с едно ембарго преди 5-6 години и ги накараха да клекнат и да не се праат на отворени, ама Schweizerite трудно могат да ги притиснат, но EU може и да може *** и мафията гадна, не знам още колко ще просъщеструва, надявам се да не е дълго ...
0
 
29
 
3
iivanoff до: deant
преди 5 години
доброволно са ГИ отказали от суверинитета ИМ
0
 
23
 
2
deant до: michaelis
преди 5 години
Само дето в Австрия немогат да вземат такова решение, защото доброволно са се отказали от суверинитета си.
1
 
17
 
1
преди 5 години
Ааа така няма тука разна *** да пият хората парите я и в Австрия трябва да стане същото, че *** много се уядоха :)

Още от Европа
Продажбите на Philips изпревариха очакванията на анализаторите