IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария се свързва със схемата на ЕС за търговия с вредни емисии от 1 януари

Страната е първата, която успешно осъществява този процес, продължил почти 10 години

09:21 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Швейцария ще се свърже със системата за търговия с вредни емисии на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2020 г., съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Така Швейцария е първата държава, която успешно осъществява този процес. Реализацията на връзката между двете системи за търговия с вредни емисии е отнела почти 10 години, подчертава се в съобщението. Преговорите между Брюксел и Берн стартират в края на 2010 г., а в края на 2017 г. е подписано временното прилагане на споразумението заради изключения въздухоплавателен сектор от швейцарската схема.

От скоро системата за търговия с емисии на алпийската страна обхваща и въздухоплаването, което дава възможност за прилагането на постоянно споразумение.

Системата за търговия с вредни емисии на ЕС е сред основните инструменти за разходоефективното намаляване на емисиите на парникови газове, по-специално от енергоемките отрасли и електроцентрали, казва се още в съобщението.

Това споразумение ще бъде от взаимна полза за ЕС и Швейцария, тъй като обвързването на системите за ограничаване и търговия с емисии може да увеличи възможностите за намаляване на емисиите и да подобри разходната ефективност на търговията с емисии, допълват от Съвета на ЕС.

Разработването на добре функциониращ международен пазар на въглеродни емисии посредством свързване на схемите за търговия с емисии представлява дългосрочна политическа цел на ЕС и на международната общност. То спомага за постигането на целите в областта на климата съгласно Парижкото споразумение, пише още в съобщението на Съвета на ЕС.

Системата на ЕС за търговия с емисии може да бъде свързана с други схеми, при условие, че са задължителни, имат абсолютен таван на емисиите и са съвместими с нея, какъвто е случаят с швейцарската схема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още