IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ще подготви новите имигрантски закони до края на годината

Правителството е дискутирало някои отстъпки към ЕС, включително споделяне на данни за клиенти на швейцарски банки

17:06 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Швейцария ще подготви новите имигрантски закони до края на годината

До края на годината швейцарското правителство ще е готово със законодателството за ограничаване на имиграцията, след като на референдума в неделя половината от швейцарците подкрепиха въвеждането на квоти и за имигрантите от Западна Европа, предаде Ройтерс.

Коалиционното правителство, което по принцип се противопоставя на имиграционните квоти, се срещна днес за първи път след референдума. На срещата се реши до края на юни да бъде подготвен плана за изпълнение на решението, взето след допитването, както и да се проведат предварителни разговори с Европейския съюз (ЕС) за бъдещето на свободното движение на хора и другите двустранни споразумения.

Швейцария рискува да изгуби привилегирования си достъп до единния европейски пазар заради референдума, инициират по настояване на Народната партия. Вотът свари швейцарските управляващи и дипломати неподготвени за ограничаване на щетите, които резултатите от гласуването нанесоха в Брюксел.

„Осъзнаваме, че това е трудна ситуация, която трябва да приемем“, коментира на пресконференция външният министър и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Той допълни, че правителството е дискутирало и някои други отстъпки към ЕС, включително споделяне на данни за клиенти на швейцарски банки, но не даде повече детайли по разговорите.

Швейцарското правителство е в трудна ситуация, тъй като трябва да изпълни решението от референдума, но и да ограничи враждебната реакция на Брюксел, както и гнева на съседите Германия и Франция, които са най-засегнати от имигрантските квоти. Кабинетът има до 3 години време, в което трябва да приеме необходимото законодателство, пояснява информационната агенция.

Швейцария прилага имигрантски квоти само за новите членки на ЕС. Гражданите на държавите от Стара Европа могат да работят в алпийската страната от 2002 г., ако имат сключен трудов договор или докажат, че са самонаети.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви вчера, че резултатите от референдума ще имат сериозни последици за отношенията между Швейцария и ЕС. Той не посочи конкретни санкции, но намекна, че гражданите на Швейцария може също да загубят правото си свободно да живеят и работят в европейския блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още