IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската Ineos е придобила газови полета в Северно море от руската LetterOne

Химическият гигант възнамерява да разшири енергийните си ресурси, за да подкрепи нефтохимическия си бизнес

10:10 | 12.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарският химически гигант Ineos е купил първите си газови полета в британските териториални води на Северно море от инвестиционния фонд LetterOne на руския милиардер Михаил Фридман, съобщи Ройтерс. Ходът подчертава плановете на компанията  за по-нататъшно разширяване на енергийните си ресурси в подкрепа на нефтохимическия си бизнес.

Сделката слага край на безизходицата между Фридман и британското правителство, което му даде шест месеца, за да се раздели с британските си активи, придобити от LetterOne от германската компания за услуги RWE. В противен случай предстоеше отнемане на лицензите вследствие на затягането на санкциите на Запада срещу Москва заради ролята ѝ в Украйна.

Продажбата се оценява на около 750 млн. долара, твърдят банкови източници. Сумата е под първоначалната цел на LetterOne за 1,2 млрд. долара.

Великобритания заяви на Фридман, че той все е добре дошъл да инвестира в страната.

Ineos съобщи, че газовите активи, които включват полетата Breagh и Clipper South, осигуряват до 8% от британските нужди и че ще търси още.

“Ineos е изключителна отворена за намеренията си към стратегически инвестиции в Северно море и това придобиване е първата стъпка към постигането на тази цел. Това ще помогне и на британските ни нефтохимически активи да имат постоянен достъп до конкурентна енергия“, коментира председателят на Ineos в изявление.

За LetterOne продажбата ще позволи на компанията да се фокусира върху плановете си да придобие още активи в Европа и Северна Африка, заяви говорител. Той обаче не коментира стойността на сделката.

LetterOne се очертава като водач за придобиването на активи в норвежкото Северно море на германската компания за услуги E.ON, заявиха банкови източници за Ройтерс през миналата седмица.

Ineos оперира най-големия производствен комплекс в Шотландия в рафинерията и нефтохимическия завод Grangemouth, което е крайната цел на газопровода от полетата в Северно море.

Миналата година Ineos обяви планове да инвестира 1 млрд. лири в проучвания за шистов газ във Великобритания, използвайки фракинг технология, с амбицията да се превърне в най-големия шистов газов играч в страната.

Крайбрежните газови активи ще допълнят всяко производство на сушата, коментира компанията.

Ineos заяви още в неделя, че е създала петролно и газово дъщерно дружество – Ineos Upstream с цел провеждането на стратегически проучвания на потенциални възможности в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още