IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски инвеститор планира да възстанови соларната индустрия в ЕС

Планът на Meyer Burger цели да увеличи конкурентоспособността на европейската соларна промишленост спрямо конкурентите от Китай

14:24 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарска компания изкупува евтини соларни активи като част от своя план да възстанови ключовата връзка в европейските вериги на доставка на възобновяема енергия от Китай.

Meyer Burger Technology AG заяви, че от следващата година планира да рестартира производството на соларни панели в германската „Слънчева долина“, за да отговори на нарастващото търсене на зелена енергия в Европейския съюз (ЕС). През последното десетилетие производителите от блока бяха смазани от китайските си конкуренти, които се разраснаха, за да доминират на глобалния пазар, пише Bloomberg. 

„Смятам, че е проблем светът да остави производството на слънчеви панели на Китай“, заяви в интервю главният изпълнителен директор на Meyer Burger Гюнтер Ерфурт.

Компанията купи акциите и патентите на фалиралата в Германия Solarworld AG и нае фабрика южно от Берлин за изграждане на соларни панели. Тя успя да набере 165 млн. швейцарски франка (180 млн. долара) за съживяване на производството, като потенциалната продукция покрива почти една трета от годишното търсене в ЕС на панели до средата на десетилетието.

През май учените предупредиха, че ЕС трябва сериозно и мащабно да увеличава генерирането на соларна енергия, за да изпълни своите климатични цели до 2030 г. Възстановяването на производствения капацитет от Китай може да помогне за стимулиране на заетостта и развитието на нови технологии за автоматизирано производство, сочи докладът на Съвместния изследователски център на Европейската комисия.

Базираната в покрайнините на Берн Meyer Burger плати два 12 млн. евро за активите на Solarworld, компания, която постигна пикова пазарна стойност от около 4,6 млрд. евро през 2007 г.

соларна соларна

Ръководителят Ерфурт израства в миннодобивен район, който се намира на границата с Германия и Чехия, като преди да заеме директорския пост в Meyer Burger действа като управляващ директор на вече не функциониращ производител на панели.

„Слънчевата долина“, която е на час път с кола южно от Берлин, е индустриален остатък от годините на соларния бум в Германия. В разцвета на производството на панели в края на първото десетилетие от новия век регионът може да се похвали с 3500 работници, повечето от които действат в рамките на компанията Q Cells SE. След като обявява несъстоятелност през 2012 г. дружеството продължава да работи с по-малко от една пета от предишната си работна сила в Германия като звено на южнокорейската Hanwha Corp.

Според Ерфурт, Meyer Burger се стреми да ограничи китайското превъзходство, подчертавайки, че потенциалът на инженерите в Източна Германия е по-конкурентоспособен по цена, отколкото този в Шанхай. Швейцарската компания би могла да се възползва и от европейските власти, които увеличиха митата върху соларни продукти от Китай през миналия месец до 75%.

Сегашните темпове на растеж на соларната индустрия в Европа дават надежда на Ерфурт. Воден от Испания, търговският блок добави 16,7 GW соларна енергия през миналата година, което е скок от над 100% спрямо 2019 г. Разчитайки на слънчевата енергия за захранване на своята мрежа за електромобили и отопление, през миналата година Германия почти удвои целта си за соларна енергия до около 98 гигавата до 2030 г., повече от сегашния общ капацитет на електроенергията във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още