IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските борси загубиха преференциалния си статус заради спора с ЕС

Без равнопоставеност на фондовите пазари борсовите търговци в страните от ЕС няма да могат да търгуват с швейцарски акции

16:30 | 02.07.19 г.
Швейцарските борси загубиха преференциалния си статус заради спора с ЕС

Швейцарските фондови борси загубиха преференциалния си статус в ЕС заради провалилите се усилия на Брюксел и Берн да постигнат споразумение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Повод за спора е така нареченото рамково споразумение, което ЕК обсъждаше миналата година с Швейцария, която не е член на ЕС, за регулиране на достъпа до пазара и движението на работна сила.

ЕС заплаши да не удължи статута на равнопоставеност на швейцарските фондови борси след 30 юни, ако Швейцария не подпише споразумението. Берн поиска миналата година допълнително време, но обяви преди няколко седмици, че се нуждае от разяснения в три области - защита на заплатите, регулация на държавната помощ и дефиниране на правата на гражданите на ЕС в Швейцария.

Без равнопоставеност на фондовите пазари борсовите търговци в страните от ЕС няма да могат да търгуват с швейцарски акции.

Преди крайния срок в неделя федералният департамент на финансите на Швейцария въведе нови мерки, за да защити фондовите си борси, като забрани борсите на ЕС да търгуват с швейцарски акции.

Тъй като тези акции повече няма да бъдат търгувани в ЕС, а главно в Цюрих, Швейцария вече няма да зависи от равнопоставеността на фондовия пазар на ЕС. Около 30 процента от големите играчи на Швейцарската фондова борса - включително Nestle, Roche и Novartis търгуват акциите си извън страната.

Рамковото споразумение ще принуди Швейцария да спазва някои регулаторни промени на ЕС и ще я обвърже с постановления на Съда на ЕС.

Берн иска да запази високите заплати в страната, да създаде някои изключения при свободното движение на хора и да запази известна независимост от юрисдикцията на Съда на ЕС.

Някои високопоставени лица в ЕС са загрижени, че позицията на Брюксел спрямо Швейцария ще даде сигнал на напускащата ЕС Великобритания преди преговорите с Лондон за отношенията след Brexit, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още