IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските потребителски цени отбелязват най-големия си спад от 56 години

Силният франк и ниските цени на петрола са оказали сериозен натиск върху потребителските цени

15:08 | 04.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарските потребителски цени през август отбелязват най-големия си спад от 56 години насам, което е най-силният признак досега за натиска върху тях от силната валута на Швейцария и ниските цени на петрола, съобщава Ройтерс.

Потребителските цени отчитат понижение от 1,4% спрямо миналата година, съобщи статистическата служба на страната в петък, което е най-големият годишен спад от 1959 г. насам. Цените са с 0,2% по-ниски в сравнение с предишния месец.

Управителният съвет на швейцарската национална банка има заседание на 17 септември, на което трябва да обсъди паричната си позиция, но последните данни вероятно няма да се отразят на политиката, твърдят икономисти.

Председателят на централната банка Томас Джордан наскоро потвърди ангажимента на органа за намаляване на стойността на швейцарския франк.

„По отношение на предстоящата тримесечна оценка смятаме, че централната банка ще запази лихвените проценти на ниво от -0,75% и ще продължи с намесата си на валутния пазар при необходимост, както банкерите подсказват от известно време насам“, заяви икономистът Максим Ботерон от Credit Suisse.

Август отбелязва десето поредно понижение на цените на годишна база - тенденция, която започна в края на 2014 г., но се засили през януари, когато централната банка внезапно премахна лимита на франка, определен на 1,20 за евро.

Последвалото поскъпване на франка намали цените на вноса от еврозоната. През август разходите от общия внос са се понижили с 5,5% на годишна база, казват от статистическата служба.

По-евтиният петрол също е ограничил цените, довеждайки до по-слабо производство и разходи за доставка на гориво за отопление, бензин и дизел.

Общите потребителски цени отбелязват най-ниските си стойности от септември 2007 г. насам.

Цените на местните стоки остават без промяна спрямо предишния месец и миналата година, подчертавайки, че общият спад е в резултат на по-ниските разходи за доставки, а не на по-слабо търсене.

„Не смятаме, че Швейцария е поела по дефлационна спирала“, казва Ботерон. „Ако погледнем цените на вътрешния пазар, те умерено се увеличават. Наемите на жилищата, например, са поскъпнали през август“.

Швейцария избегна очакваната рецесия през второто тримесечие отчасти заради увеличение на потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още