IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на рецесията надвисна и над европейските борси

Инвеститорите бяха предпазливи днес заради опасенията около негативните икономически данни от Европа и САЩ

19:15 | 25.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия с понижения заради страховете от рецесия, които продължават да придобиват все по-голям мащаб в САЩ, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се раздели с 0,42% от стойността си, като приключи деня на ниво от 374,45 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 0,08% до 11 355,11 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 0,10 на сто до 5264,49 пункта, докато британският индекс FTSE се смъкна с 0,27% до 7187,88 пункта.

В края на миналата седмица стана ясно, че промишлената активност в Германия се забавя за трети пореден месец през март, с което разпали страховете, че продължаващите търговски спорове ускоряват забавянето в най-силната европейска икономика.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите и промишлеността, които заедно представляват над две трети от икономиката, на първо четене се е понижил до 51,5 пункта през март. Това са и най-ниските му стойности от юни 2013 г. насам.

Бизнесът в еврозоната също се представя много по-лошо от очакваното през този месец на фона на най-бързото забавяне на заводската активност от близо шест години насам, ударена от значителен спад в търсенето.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit показва на първо четене спад до 51,3 пункта през март спрямо окончателните 51,9 пункта за февруари. Това е значително под прогнозите на Ройтерс за леко ускорение до 52 пункта.

европа европа

Обезпокоителни са и данните от САЩ, където общият индекс за производството в частната икономика, който се изготвя от IHS Markit (индустрия и услуги), се понижава до 54,3 пункта от 55,5 пункта предния месец.

Като цяло бизнес активността в промишления сектор на САЩ се забавя до 21-месечно дъно, а активността в сферата на услугите - до двумесечно дъно. Индексът, който оценява самото производство, пък се срива до 33- месечно дъно от 51,6 пункта спрямо 52,7 пункта през февруари. За това забавяне на промишлената експанзия допринасят по-слабите нови промишлени поръчки, заетост и производство, посочва Markit.

Основна тема във фокуса на инвеститорите и по време на днешната сесия беше процесът около излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Блокът промени своя тон по отношение на възможността Обединеното кралство да напусне пределите на ЕС без споразумение, заявявайки, че вече е готов за последствията от подобно развитие.

След срещата на върха на блока миналата седмица, на която европейските лидери се съгласиха да дадат още време на британския премиер Тереза Мей, от Европейската комисия посочиха, че хаотичният Brexit става „все по-вероятен“.

Крайната дата за излизането на Великобритания от ЕС бе 29 март, преди да се стигне до отлагането. Сега официалната дата е 22 май, която обаче ще влезе в сила само ако парламентът успее да приеме споразумението на Тереза Мей. Ако това не стане, Великобритания ще напусне блока на 12 април без сделка освен ако дотогава не предложи нов план за двустранни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Развитието преминава в завитие. Мдааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
korn
преди 5 години
При глоболизацията всичките отчитаха растеж.Сега дойде времето на национализма и протекционизма и всички ще обеднеем, но пък няма да се съобразяваме с никой и ще се чустваме горди.Може и да последва една хубава голяма война, да се поизбием и тогава ще се кротним.Като вид може би сме постигнали връхната точка на нашите възможности за еволюция и развитие и не ни остава нищо друго освен да се въртим в кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
щом всички разбраха че идва, може пък и да е дошла.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Кажи си го, че кризата идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още