Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Siemens Energy измества производителя на Nivea от Dax

Hellofresh не успя за малко да се пребори с енергийно-технологичната компания за влизане във водещия бенчмарк

Siemens Energy измества производителя на Nivea от Dax

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Надпреварата бе оспорвана, но енергийно-технологичната компания Siemens Energy успя: на 22 март тя влиза в германския борсов елит, тоест в индекса Dax. Решението бе обявено от борсовия оператор Deutsche Börse в сряда след затварянето на американския пазар.

За да се случи това, от индекса трябва да отстъпи Beiersdorf – производителят на Nivea. Групата за потребителски стоки се измества в MDax на 60-те средноголеми компании.

Siemens отдели дъщерното си дружество за енергийни технологии едва през септември и го пусна на борсата на цена от 22,01 евро за акция. След първоначалното разочароващо развитие на цените, книжата поскъпнаха до 34,48 евро за брой в средата на януари и оттогава леко поевтиняха, припомня Handelsblatt.

С пазарна капитализация от 16 милиарда евро Siemens Energy беше най-голямото отделяне на част от компания в Германия до момента. Още през декември акциите успяха да се преборят за влизане в MDax.

Експерти отдавна считаха Siemens Energy за сигурен кандидат за Dax, но влизането му не беше съвсем сигурно.

Фондовата борса взема решения за увеличаване и намаляване на индексите въз основа на критериите за пазарна капитализация на акциите и борсов оборот. За да бъдат повишени до Dax, компаниите трябва да са поне на 30-о място и по двата критерия.

Още по темата

За експертите бе ясно, че пазарната капитализация не е проблем. Според изчисленията на фондовата борса  Siemens Energy се класира най-малко на 30-то място от всички около 400 германски компании, които са на борсата, които отговарят на условията за включване в един от индексите.

С възхода си сега Siemens Energy вече се възползва от всеобхватната реформа на индекса на Deutsche Börse, при която Dax ще бъде разширен с десет до 40 компании през септември. В същото време MDax ще бъде намален до 50 компании.

За първи път борсата провери кандидатите за влизане в Dax по т. нар. редовни критерии през март. Досега в Dax през март имаше промени само ако дадена компания се е свлякла под 45-о място по отношение на пазарната капитализация или оборота на фондовата борса и по този начин - особено значително.

От друга страна, компанията за изпращане по пощата на кутии за готвене Hellofresh пострада според друга промяна в правилата. Според нея от декември насам компаниите, които искат да преминат към Dax, трябва да докажат печалба преди данъци, лихви и амортизация за последните две години. Доставчикът на кутии за готвене се провали поради това препятствие - въпреки че акциите на Hellofresh изпреварват тези на Siemens Energy по отношение на пазарната капитализация и оборота на фондовата борса.

С годишния отчет, представен тази седмица, Hellofresh демонстрира своята рентабилност за втора поредна година. Но за да бъде взет предвид за повишаването в Dax, Hellofresh трябваше да представи своите данни до края на февруари.

Porsche преминава към MDax - също заради новите правила

Друга промяна на правилата, която вече влиза в сила, помага на Porsche SE да влезе в MDax. Компаниите от широкия сегмент на фондовия пазар (General Standard) вече могат да се покачат в индекси, ако редовно представят тримесечни отчети. Porsche SE е включен в General Standard, чрез която семействата Порше и Пиех притежават почти 53 процента от обикновените акции на Volkswagen.

Преди това включването в индекса беше запазено за компании от по-строго регулирания сегмент Prime Standard, в който тримесечните отчети са задължителни. Дълго време Porsche отказваше да публикува тримесечни отчети и се сбогува с Prime Standard. Като компания от General Standard Porsche също представя тримесечни данни.

Акциите на Nordex и Encavis в бъдеще ще бъдат листвани в MDax

Производителят на вятърни турбини Nordex и операторът на слънчева и вятърна ферма Encavis също са повишени в MDax. В момента все още са включени в SDax на 70-те по-малки германски компании, в които четири компании са новоповишени.

Акциите на Encavis и Nordex наскоро поевтиняваха, но през последните две години поскъпнаха рязко, възползвайки се от шумотевицата около възобновяемите енергии.

Porsche, Nordex и Encavis влизат на мястото на акциите на Aareal Bank, търговската група Metro и осветителната група Osram. Техните акции ще бъдат включени в SDax. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Въглеродните квоти на ЕС прескочиха нивото от 45 евро за тон