Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Siemens Energy измества производителя на Nivea от Dax

Hellofresh не успя за малко да се пребори с енергийно-технологичната компания за влизане във водещия бенчмарк

Siemens Energy измества производителя на Nivea от Dax

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Надпреварата бе оспорвана, но енергийно-технологичната компания Siemens Energy успя: на 22 март тя влиза в германския борсов елит, тоест в индекса Dax. Решението бе обявено от борсовия оператор Deutsche Börse в сряда след затварянето на американския пазар.

За да се случи това, от индекса трябва да отстъпи Beiersdorf – производителят на Nivea. Групата за потребителски стоки се измества в MDax на 60-те средноголеми компании.

Siemens отдели дъщерното си дружество за енергийни технологии едва през септември и го пусна на борсата на цена от 22,01 евро за акция. След първоначалното разочароващо развитие на цените, книжата поскъпнаха до 34,48 евро за брой в средата на януари и оттогава леко поевтиняха, припомня Handelsblatt.

С пазарна капитализация от 16 милиарда евро Siemens Energy беше най-голямото отделяне на част от компания в Германия до момента. Още през декември акциите успяха да се преборят за влизане в MDax.

Експерти отдавна считаха Siemens Energy за сигурен кандидат за Dax, но влизането му не беше съвсем сигурно.

Фондовата борса взема решения за увеличаване и намаляване на индексите въз основа на критериите за пазарна капитализация на акциите и борсов оборот. За да бъдат повишени до Dax, компаниите трябва да са поне на 30-о място и по двата критерия.

Още по темата

За експертите бе ясно, че пазарната капитализация не е проблем. Според изчисленията на фондовата борса  Siemens Energy се класира най-малко на 30-то място от всички около 400 германски компании, които са на борсата, които отговарят на условията за включване в един от индексите.

С възхода си сега Siemens Energy вече се възползва от всеобхватната реформа на индекса на Deutsche Börse, при която Dax ще бъде разширен с десет до 40 компании през септември. В същото време MDax ще бъде намален до 50 компании.

За първи път борсата провери кандидатите за влизане в Dax по т. нар. редовни критерии през март. Досега в Dax през март имаше промени само ако дадена компания се е свлякла под 45-о място по отношение на пазарната капитализация или оборота на фондовата борса и по този начин - особено значително.

От друга страна, компанията за изпращане по пощата на кутии за готвене Hellofresh пострада според друга промяна в правилата. Според нея от декември насам компаниите, които искат да преминат към Dax, трябва да докажат печалба преди данъци, лихви и амортизация за последните две години. Доставчикът на кутии за готвене се провали поради това препятствие - въпреки че акциите на Hellofresh изпреварват тези на Siemens Energy по отношение на пазарната капитализация и оборота на фондовата борса.

С годишния отчет, представен тази седмица, Hellofresh демонстрира своята рентабилност за втора поредна година. Но за да бъде взет предвид за повишаването в Dax, Hellofresh трябваше да представи своите данни до края на февруари.

Porsche преминава към MDax - също заради новите правила

Друга промяна на правилата, която вече влиза в сила, помага на Porsche SE да влезе в MDax. Компаниите от широкия сегмент на фондовия пазар (General Standard) вече могат да се покачат в индекси, ако редовно представят тримесечни отчети. Porsche SE е включен в General Standard, чрез която семействата Порше и Пиех притежават почти 53 процента от обикновените акции на Volkswagen.

Преди това включването в индекса беше запазено за компании от по-строго регулирания сегмент Prime Standard, в който тримесечните отчети са задължителни. Дълго време Porsche отказваше да публикува тримесечни отчети и се сбогува с Prime Standard. Като компания от General Standard Porsche също представя тримесечни данни.

Акциите на Nordex и Encavis в бъдеще ще бъдат листвани в MDax

Производителят на вятърни турбини Nordex и операторът на слънчева и вятърна ферма Encavis също са повишени в MDax. В момента все още са включени в SDax на 70-те по-малки германски компании, в които четири компании са новоповишени.

Акциите на Encavis и Nordex наскоро поевтиняваха, но през последните две години поскъпнаха рязко, възползвайки се от шумотевицата около възобновяемите енергии.

Porsche, Nordex и Encavis влизат на мястото на акциите на Aareal Bank, търговската група Metro и осветителната група Osram. Техните акции ще бъдат включени в SDax. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа може да има 40 хил. км мрежа за пренос на водород до 2040 г.