IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens Healthineers коригира очакванията за новата линия за диагностика

Atellica не се справя според предвижданията на мениджмънта, което коства поста на отговарящия за нея Михаел Райтерман

12:33 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Подразделението за медицинска технология на Siemens не напредва с въвеждането на новата си новата линия за диагностични продукти Atellica и прави от темата основен приоритет на мениджмънта. През текущата финансова година 2018/2019 (до края на септември) се очаква от продукта, който бе наречен „голямата надежда“, да бъдат доставени само 1800 броя, съобщи Siemens Healthineers в понеделник в Ерланген.

Досега Healthineers очакваше да инсталира при клиентите си между 2200 и 2500 от съвременните лабораторни линии. До края на юни техниците на Siemens обаче са успели да внедрят само 1230 броя.

Главният изпълнителен директор Бернд Монтаг ще оглави диагностичния отдел от октомври. Той е изправен пред „големи предизвикателства", заяви Монтаг. Предишният отговарящ за направлението в борда на директорите  – Михаел Райтерман, ще напусне концерна.

Нарастващите начални разходи за Atellica се отразяват негативно върху оперативния марж от продажбите на групата, който се свива през третото тримесечие до 15,2% (за предходната година е 16%). Коригираната оперативна печалба се подобрява с 3% до 543 млн. евро, което е под очакванията на анализаторите, които следят Siemens Healthineers.

Тъй като при компютърната томография (CT) и други системи за визуализация бизнесът се представя по-добре, Healthineers се придържа към прогнозата за приходите за цялата година. До края на септември трябва да се отбележи съпоставимото нарастване на приходите от четири до пет процента, а оперативният марж да се повиши от 17,5 на сто до 18,5 процента. Анализаторите очакваха средно ръст от 17,5%.

През третото тримесечие продажбите нарастват на сравнима база с малко под шест процента до 3,57 милиарда евро, което означава увеличение от пет процента за първите девет месеца на фискалната година. Чистата печалба е с 20% по-висока – 353 милиона евро между април и юни, благодарение на по-ниската данъчна тежест и изгодните лихвени проценти.

Отделът за диагностика остава „проблемното дете“. Siemens Healthineers е изненадана от факта, че предимно нови клиенти поръчват Atellica, а по-малките лаборатории не са склонни да я пуснат в експлоатация. Фактът, че системите работят, е важен, защото групата печели по-малко от устройствата, а преди всичко от реактивите и другите консумативи. Atellica беше най-важният аргумент при продажбата на акции в рамките на IPO-то.

„Успешното по-нататъшно развитие на атрактивния диагностичен бизнес е от решаващо значение за реализирането на допълнителен растеж - това е важно както за клиентите, така и за инвеститорите", обясни реорганизацията ръководителят на надзорния съвет Михаел Зен.

56-годишният Райтерман ще напусне Борда в края на септември, а задълженията му ще бъдат поети от самия изпълнителен директор Монтаг, който предава отговорността си за системите за визуализация и терапии на Кристоф Циндел, който се присъединява към борда. 58-годишният лекар ръководи поделението за образна медицина от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още