IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens ще се бори за Alstom в съюз с Mitsubishi Heavy

Двете компании ще решат до началото на другата седмица каква оферта ще подадат за френския концерн

17:21 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Siemens ще се бори за Alstom в съюз с Mitsubishi Heavy

Германският индустриален конгломерат Siemens и японската Mitsubishi Heavy Industries сливат усилията си в опит да придобият конкурента Alstom и по този начин да изхвърлят от надпреварата американския концерн General Electric, пише Wall Street Journal.

В кратко изявление за медиите базираната в Мюнхен компания обяви, че "Mitsubishi Heavy Industries, накратко MHI, и Siemens ще се съюзят, за да разгледат евентуална оферта за някои активи на мултинационалния конгломерат Alstom".

Въпреки това обаче окончателното решение за евентуална оферта ще бъде взето най-късно до следващия понеделник. Досега германската промишлена група планираше да вземе решение дали да подаде самостоятелно предложение за Alstom до 16 юни. 

Интерес към френския производител на енергийни технологии и високоскоростни влакове е проявил и американският конкурент General Electric, който е готов да плати за Alstom 17 млрд. долара.

Междувременно френското правителство прие постановление, даващо му право да налага вето върху придобивания над френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми. Постановлението дава право на правителството да блокира чужди придобивания в енергийния, водния, транспортния, телекомуникационния и здравния сектори. От сега нататък всяка подобна сделка ще има нужда от одобрението на Министерството на икономиката, се казва в документа.

Siemens досега не е давала конкретна информация за точната сума на офертата си, но намекна, че в хода на евентуална сделка е готова да прехвърли влаковия си бизнес на Alstom.

„MHI бе поканена от Siemens да обединят усилия. Ние сме убедени, че можем да имаме значителен принос в едно партньорско решение за Alstom, което ще създаде добавена стойност за всички участващи страни, включително и за Франция", заяви директорът на Mitsubishi Шунаши Миянага в съвместно съобщение.

„Радвам се много, че ще работим с MHI, за да създадем жизнеспособно дългосрочно решение за Alstom, MHI и Siemens", цитиран е и главният изпълнителен директор на компанията Джо Кезер.

Mitsubishi Heavy Industries е активна и в трите области на производството на енергия. В допълнение към технологията за конвенционални електроцентрали и атомни централи японският конгломерат разработва и вятърни електроцентрали.

Едва наскоро Mitsubishi и Hitachi обединиха усилията си в производството на конвенционалната технология за топлоелектрически централи. През февруари стартира дейността на съвместното предприятие Hitachi Mitsubishi Power Systems, в което Mitsubishi притежава 65 процента, а Hitachi – останалите 35 на сто.

Но пред сделката има и трудности. Според германския антикартелен орган Европейската комисия може да погледне с подозрение към евентуална сделка между Alstom и Siemens. „Siemens и Alstom: това със сигурност, ако се получи, ще е случай, който ще бъде разгледан от комисията", заяви председателят на службата Андреас Мунд. Мунд очаква случаят да не се разглежда в Германия, а в Брюксел. Според общото правило Европейската комисия трябва да разглежда придобивания, ако двете участващи компании заедно имат оборот от над 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още