IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността на доставките и ефектите от кризата обсъждат енергийните министри на ЕС

Основен приоритет за енергетиката е да се предотвратят финансови загуби, които могат да доведат до съкращения и фалити, се посочва в документ, свързан с дискусията

14:27 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Енергийните министри на 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) ще проведат днес първите си общи разговори след избухването на пандемията от коронавирус, обсъждайки спешните мерки за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и програмата за икономическо възстановяване, съобщава Euractiv.

Дискутирайки актуалните въпроси във видеовръзка във вторник (28 април), министрите ще оценят краткосрочните мерки, предприети на национално ниво за гарантиране на енергийната сигурност по време на кризата.

Затварянето на границите, решено в началото на огнището, наруши енергийния сектор, което доведе до срив на цената на петрола и наруши веригите на стойност в целия сектор.

„Индустрията е предприела изключителни мерки, за да гарантира непрекъснатостта на основните енергийни операции, като същевременно защитава здравето и безопасността на персонала“, се посочва в документ, разпространен преди дискусията. „Сега е моментът да разгледаме мерките за готовност за различни сценарии, включително продължителни или подновени вълни от ограничения с прекъсвания на мобилността на енергийните работници и веригите на доставка“, се казва още в документа.

Въпросите, които ще подлежат на обсъждане, включват специални условия за пътуване на персонала, нает в поддържането на енергийната инфраструктура, и мерки за осигуряване на по-гладко функциониране на веригите на доставка за производство на компоненти и резервни части на енергийните мрежи. 

„Настоящите прекъсвания и логистичните пречки водят до забавяния в дейностите, които са част от проекти за възобновяема енергия и междусистемна свързаност и ще окажат влияние върху гъвкавостта и производствения капацитет през следващата година“, се подчертава в документа, като се добавя: „Ако тези трудности продължат, това би отслабило устойчивостта на електроснабдяването, природния  газ и петрола в случаи на допълнителни инциденти, шокове или неблагоприятни условия по време на следващата зима или след това“.

От гледна точка на потребителите, енергийните компании сключиха споразумения с правителствата на национално равнище с цел защита на уязвимите клиенти, като взеха мерки, включително налагане на мораториум върху прекъсванията и отлагане на плащането на сметките.

„Криза на ликвидността“

Като цяло тези кризисни мерки оказват влияние върху финансите на енергийните компании, които сега са по-силно изложени на чуждестранни поглъщания.

„Важно е да се признаят финансовите въздействия на тези мерки в дългосрочен план“, се казва в документа като се добавя, че насоките на ЕС относно преките чуждестранни инвестиции и защитата на стратегическите активи на Европа „трябва да бъдат отбелязани и евентуално използвани в енергийния сектор“.

Всъщност непосредственият приоритет за енергийните компании е да предотвратят финансови загуби, които биха могли да доведат до съкращения или по-лошо - до фалит.

Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още