IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силите на САЩ за бързо реагиране в Европа - недостатъчно подготвени за руска атака

Армейската част е силно зависима от сателитни комуникации и навигационни системи, лесни за блокиране, посочва се в доклад

10:17 | 04.09.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силите за бързо реагиране на американската армия, които са разположени в Европа, не са достатъчно подготвени и организирани, за да се противопоставят на евентуална военна агресия от Русия. Това се посочва във вътрешно проучване на американската армия, с което онлайн изданието Politico.eu разполага.

Базираната в Италия 173-та авиопревозваческа бригада, която прекара голяма част от последното десетилетие и половина в Ирак и Афганистан, е лишена от "съществени способности, необходими за ефективното изпълнение на мисията и с решителна скорост", посочва се в анализа.

Когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., парашутистите на звеното бяха първите, които стигнаха до балтийските държави, за да възпрат още едно потенциално нахлуване по източния фронт на НАТО.

В доклада се описва поредица от "пропуски в способностите", идентифицирани по време на неотдавнашно обучение с украински войници с опит в борбата със сепаратистите, подкрепяни от Русия.

Някои от недостатъците, като липсата на противовъздушна отбрана и прекомерната зависимост от сателитни комуникации и навигационни системи, са директни резултати от годините на участие на американската армия във войните в Ирак и Афганистан, където врагът не разполага с високотехнологично оборудване и технологии.

Анализът излиза наяве в момент, в който Русия се насочва към едно от най-големите военни учения в постсъветската епоха. В него ще участват около 100 хил. войници, като ще се проведе по-късно този месец в Беларус.

Същевременно Пентагонът се стреми да увеличи усилията си за възпиране на Русия, включително чрез ротация на други американски наземни части в Източна Европа и Балтийските страни, за да демонстрира решимост.

Някои от проблемите, които докладът идентифицира, са нискотехнологичните решения, които армията може да приложи относително лесно. Удивително е, че маскировъчните мрежи за скриване на превозни средства от вражески хеликоптери и дроновете са „трудни за намиране екстри за тактическите единици“.

Въпросната бригада би била лесна плячка за руските бронирани превозни средства, става ясно от доклада, в който се препоръчва и как да се промени оборудването й. Дори и към изпълнението им да се пристъпи бързо обаче, ще минат няколко години, преди да се стигне до пълното преоборудване, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
кво стаа са, да отиам ли за консерви да пълним мазата или ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Цялата мощ на американската армия значи била едно голямо нищо на фона на противопоставяне със страна като Русия. Това е един от малкото материали, в които се загатва, че Русия всъщност е напреднала военно и технологично страна, а не изостанала.Еми тогава защо дърпат лъва за опашката и дразнят руснаците с каквото могат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 6 години
каква руска атака сънуват не знам. единствените, които се готвят за атаки в момента са с. корея и САЩ. Ако може двете нации да си преместят арсенала на Марс и да се гърмят спокойно там, нас (останалия) свят да ни оставят на мира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Преди малко минах край Вас и видях че биволиците Ви почти са излезли на пътя. Трафика е интензивен и има голяма вероятност да станат причина за ПТП. Моля Ви приберете си хайванчетата, за да не пострада никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Е па ако е тъй както казваш , досега американските танкове да беа на Цървенио площад , а ... Кухой ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Тъй е ве, обади им се да ги успокоиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
хахаха цензурирахте жyрнaля, но оставихте неграмотни ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 години
не е нужно, на 10-тия километър половината руски танкове са изпушили :):)те един червен площад не могат да минат без да им изтече маслото. рано е за вицове, *** неграмотни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Киев может поставить Вашингтон в интересное положение.https://***.youtube.com/watch?v=VQHLG2lHbpc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
И кво праим са ... напрао сме със смъкнати *** , а ... ?!"Когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., парашутистите на звеното бяха първите, които стигнаха до балтийските държави, за да възпрат още едно потенциално нахлуване по източния фронт на НАТО."Как са "удържали" наште тая агресивна Русия тогаз ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още