IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните банкови акции изкараха европейските борси на зелено

Американските парични власти очевидно не желаят да влязат в агресивен цикъл на намаляване на лихвите, твърди анализатор

19:41 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Благодарение на силните банкови акции европейските фондови борси продължиха да се покачват в четвъртък. Браншът се възползва от решението за лихвите на Федералния резерв на САЩ предния ден и от изявленията за по-нататъшна парична политика. Американските парични власти очевидно не желаят да влязат в агресивен цикъл на намаляване на лихвите, пояснява пред dpa-AFX Томас Гитцел, главен икономист в VP Bank.

Водещият за еврозоната индекс EuroStoxx 50 пропусна за малко нов максимум от края на юли. Той затвори с повишение от 0,70 процента при 3552,65 пункта. За френския Cac 40 повишението е с 0,68 процента до 5659,08 пункта. Британският FTSE 100 добави 0,58 процента до 7356,42 пункта. В Германия Dax приключи с ръст от 0,55 на сто до 12 457,70 пункта. Подиндексът MDax на средноголемите компании постигна повишение от 0,56 на сто до 26 092,42 пункта.

Повишеният оптимизъм на пазарите се дължи до голяма степен и на решението на Федералния резерв на САЩ, обявено късно снощи, да свие основната лихва с 25 базисни пункта, понижавайки по този начин целевия диапазон до 1,75-2%.

Това отприщи нова вълна от яростни туитове от страна на американския президент Доналд Тръмп, който написа, че Фед и Джей Пауъл „отново се провалиха“.

Инвеститорите пренасочват своето внимание и към предвидения нов кръг от търговски преговори между САЩ и Китай, който ще започне във Вашингтон по-късно днес. Двудневните разговори ще бъдат свързани с подготовката за преговори на високо равнище в началото на октомври, които ще решат дали Вашингтон и Пекин могат да постигнат пробив относно споразумението или ще възобновят войната с налагането и увеличаването на мита.

Фед обаче не показа единодушие както по отношение на очакваното намаляване на лихвата, така и на възможните допълнителни стъпки. Това потисна очакванията за по-нататъшно облекчаване на паричната политика в САЩ. В допълнение, както Английската централна банка, така и Швейцарската национална банка (SNB) решиха в четвъртък да не намаляват своите вече ниски или дори отрицателни (в Швейцария) лихви. И именно от това се възползваха акциите на европейските банки.

Защото по-нататъшното понижаване на лихвите е контрапродуктивно за ежедневния бизнес на кредитните институции, обвързан със заеми и облигации с фиксирана доходност. Съответно подиндексът им в широкия индекс Stoxx Europe 600 отчете плюс от близо два процента. На дъното се озова индексът на производителите на суровини и стомана с минус 0,4 процента.

Акциите на стоманодобивни компании, като ArcelorMittal и Vallourec, претърпяха загуби от малко под пет и почти два процента и половина заради разочароваща перспектива на американския конкурент US Steel. В индекса на търговците на дребно сривът в цената на акциите на Next с повече от пет и половина процента доведе до едва лек плюс на целия индекс, с което зае едно от най-долните места в индустриалния панел. След като акциите на британския представител от бранша натрупаха ръст от почти 50 процента от началото на годината, инвеститорите очевидно са решили да кешират след обявяването на данните за първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още