Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Силните икономически данни вдъхнаха кураж на европейските инвеститори

На седмична база водещият индекс на Еврозоната EuroStoxx 50 отчита ръст от 1,8%

Силните икономически данни вдъхнаха кураж на европейските инвеститори

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Силните икономически данни и предимно положителните тримесечни отчети на компаниите дадоха допълнителен тласък на европейските фондови борси в петък. Водещият индекс на Еврозоната EuroStoxx 50 се повиши с 1,23% до 4109,10 пункта. След рязък срив в началото на седмицата курсовете тръгнаха само нагоре. На седмична база индексът отчита ръст от 1,8%, предава dpa-AFX.

На парижката фондова борса водещият индекс Cac 40 се повиши с 1,35% до 6568,82 пункта. На Лондонската фондова борса FTSE 100 се възстанови от скорошния си спад и добави 0,85% до 7027,58 пункта. Британският паунд, който беше натежал над акциите през предишния ден, наскоро отново леко се обезцени. Това има тенденция да подобри перспективите на износителите, което дава тласък на цените на акциите.

Германският фондов пазар се доближава до нов рекорд: Dax затвори с ръст от един процент в петък на 15 669 пункта. С дневния връх от 15 681 пункта бенчмаркът във Франкфурт беше само на 130 пункта от своя връх от 15 811. MDax вече достигна рекордно високо ниво, което сега е 35 267 пункта.

В течение на седмицата инвеститорите се отърсиха все повече и повече от икономическите опасения и тревоги за коронавируса, които все още преобладаваха в понеделник. Доверието сега е подкрепено от икономически данни. Оптимизмът на компаниите от еврозоната се повиши до най-високото си ниво от 21 години през юли, както обявиха пазарните изследователи от IHS Markit.

След спада в началото на седмицата последващото възстановяване на курсовете приближава EuroStoxx 50 до най-високия юнски максимум, което се дължи и на редица силни тримесечни отчети от компании. В предишния ден перспективата паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остане много хлабава дълго за време пораждаше доверие.

Разглеждайки отделните браншове преди уикенда имаше почти само победители, само петролният и газовият сектор и секторът на недвижимите имоти затвориха на червено. Любимци на инвеститорите с ръст от 2,5 процента бяха автомобилните акции. Наред с други неща, изненадващо добри данни от френския автомобилен доставчик Valeo осигуриха подкрепа тук. Книжата на Valeo добавиха 6%. Акциите на отбранителната компания Thales поскъпнаха с 0,7%, след като ръководството повиши очакванията си за продажбите си за 2021 година.

Междувременно Vodafone изненада с неочаквано силен ръст на приходите. Акциите поскъпнаха с 2,4% в Лондон. По-специално в Европа, където телекомуникационната компания сега отново расте, британците надминаха очакванията, казва анализаторът Андрю Лий от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Vonovia вероятно ще се провали с опита си да поеме Deutsche Wohnen. Групата за недвижими имоти от Бохум не успя да осигури 50 процента от акциите на номер две на пазара, както обяви Vonovia в петък следобед. Книжата на Vonovia затвориха с 2.7 процента надолу. Книжата на Deutsche Wohnen, от друга страна, поскъпнаха с 0,4%, след като междувременно бяха надолу с три процента. Очевидно много инвеститори очакват Vonovia отново да подобри офертата си. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина