IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети подкрепиха европейските борси

Лондонският FTSE 100 е единственият основен индекс на Стария континент, който записва спад в четвъртък

19:33 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията в четвъртък със скромен ръст от почти 0,2%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на зелена територия, съобщава CNBC.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 единствен сред основните европейски индекси приключи с понижение от 0,15% до ниво от 7459,88 пункта. Френският САС 40 отбеляза ръст от 0,31% и достигна ниво от 5580,38 пункта. Германският DAX прибави 0,57% към стойността си до равнище от 12 222,39 пункта.

Първоначално индексите записаха спад след публикуването на слаби данни за промишленото производство във Франция и Германия. Германските данни за промишлеността не отговориха на очакванията, а френските показаха спад на производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната също остана под очакванията, засилвайки притесненията за забавяне в региона. Курсът на еврото спрямо долара достигна едноседмично дъно след публикуването на данните.

Скоро след това обаче инвеститорите насочиха вниманието си към корпоративните отчети, като резултатите на гиганта в бързооборотните стоки Unilever и на компанията, специализирана в енергийния мениджмънт, Schneider Electric надминаха очакванията. Книжата на двете компании се озоваха на върха на европейския бенчмарк, след като прибавиха по около 3% към стойността си.

Френската компания за луксозни стоки Kering се оказа на дъното на Stoxx 600, след като печалбата й надмина с малко очакванията в сряда, а ръстът на основния й бранд Gucci се охлади. Цената на акциите на листнатата на борсата в Париж компания намаля с близо 5%.

На валутните пазари паундът също отбеляза спад спрямо долара, въпреки че Великобритания обяви силни данни за продажбите на дребно през март.

На Wall Street основните индекси отстъпват от първоначалните си ръстове в четвъртък на фона на загубите в сектора на здравеопазването за трети пореден ден.

Сезонът на отчетите в САЩ също продължи днес, като Honeywell и BB&T обявиха по-добра печалба от очакванията.

До момента над 78% от компаниите от индекса S&P 500, които са обявили резултатите си, са надхвърлили очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още