Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Силното промишлено производство оцвети в зелено европейските индекси

Книжата на френския доставчик на компоненти Rexel поскъпнаха с 10,3%, с което компанията оглави Stoxx 600

Силното промишлено производство оцвети в зелено европейските индекси

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват актуалните данни относно инфлацията в САЩ и промишленото производство в еврозоната, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,65 на сто до 486,2 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 0,43% до 16 010,32 пункта.

Френският измерител CAC отбеляза повишение от 0,75% до 7237,19 пункта.

Британският показател FTSE прибави 0,81% към стойността си, нараствайки до ниво от 7551,72 пункта.

В САЩ индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември, сочат данните на министерството на труда. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх. Увеличението на месечна база е в размер на 0,5%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха инфлацията да се забърза до 7% на годишна база и до 0,4% спрямо ноември.

В Европа, промишленото производство в еврозоната се е увеличило през ноември въпреки световните проблеми с веригите на доставка и покачващите се производствени цени. Индустриалното производство в региона се е увеличило с 2,3% през ноември на месечна база, надминавайки очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, за повишение от 0,4%.

В същото време Английската централна банка предупреди банките в страната, които трябва да бъдат „амбициозни“ в правилното измерване на рисковете от климатичните промени или ще бъдат подложени на намеса от регулаторите, ако се провалят. Освен това кредиторите трябва да обърнат и специално внимание на това как включват рисковете, свързани с климата, в бизнес стратегиите си, във вземането на решения и в поемането на рискове, заявиха от регулатора в писмо до банките, посветено на надзорните приоритети през настоящата година.

При индивидуалните акции книжата на френския доставчик на компоненти Rexel поскъпнаха с 10,3%, с което компанията оглави Stoxx 600, след като повиши прогнозата си за 2021 г.

В дъното на бенчмарка се озова нидерландската технологична компания Philips, чиито книжа поевтиняха с близо 15,5 на сто, след като разработчикът предупреди за щети върху печалбата за четвъртото тримесечие заради продължаващия недостиг на компоненти.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Чуждестранните резерви на Турция са намалели с 4,8 млрд. долара за седмица