IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати настояват за повишение на заплатите в държавния сектор на Германия

Вътрешното потребление измести износа като двигател на германската икономика

22:25 | 14.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Синдикални организации настояват за увеличение на заплатите в размер на 6 на сто за над 2 млн. души, заети в публичния сектор на Германия, съобщава Ройтерс. Вътрешното потребление замести износа като двигател на най-голямата европейска икономика.

Затова и увеличаването на заплащането ще даде още един тласък на икономиката, посочват в мотивите си синдикатите. В допълнение държавният сектор изостава по отношение на ръста на заплатите спрямо частния сектор, посочи още ръководителят на Verdi Франк Бсирске.

Синдикалната организация е една от най-големите в страната и ще води преговори за размера на заплатите от името на своите членове, както и от името на още четири синдиката, допълва Ройтерс.

Разговорите за увеличаването на заплатите на служителите в болниците, училища и детски градини (близо 1 млн. души) ще започнат на 18 януари. Всяко постижение ще се отрази върху заплащането на още 1,1 млн. души, смятат в DBB.

През 2015 година реалните заплати, коригирани с инфлацията, в Германия се увеличиха с 2,5%. Това е най-голямото увеличение от 1992 година насам и доведе до увеличаване на потреблението.

За 2016 година Федералната статистическа служба очаква ръст на заплатите за 19 млн. служители в частния сектор на Германия от 2%. Това от своя страна ще бъде най-бавното увеличение на заплащането от 2011 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още