Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Синът на имигранта, станал най-младият ирландски премиер

Бащата на Лио Варадкар е изминал 5000 мили от Индия, за да намери нов дом в Ирландия

Синът на имигранта, станал най-младият ирландски премиер

Снимка: Ройтерс

Когато бащата на Лио Варадкар, индиецът Ашок, се преместил в Ирландия през 70-те години на миналия век, той избрал за свой дом една от социално най-консервативните страни в Западна Европа.

Тридесет и осем години по-късно, най-малкото му дете стана първият открито хомосексуален премиер на някогашната ревностна католическа страна, първият ирландски министър-председател от индийски произход и най-младият, заемал някога поста, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Още по темата

Утвърждаването на Варадкар от парламента вчера, десет дни след като наследи Енда Кени като лидер на управляващата партия "Фина гейл", бележи друг символичен момент за Ирландия. "Ако избирането ми днес показва нещо, то е, че предразсъдъците вече нямат място в тази република", заяви Варадкар на 2 юни, придружаван от силни аплодисменти, след като спечели лидерския пост на десноцентристката партия.

"Знам, че когато баща ми е изминал 5000 мили, за да намери нов дом в Ирландия, дори не е мечтал някой ден синът му да стане неин лидер и въпреки различността му да бъде съден по действията, а не по идентичността си."

"Днес всеки горд родител в Ирландия може да има големи мечти за децата си", заяви Варадкар.

Фактът, че избирането на гей за премиер почти не се споменаваше в местни медии и премина, по думите на бивш министър, "без никой да се впечатли", показва колко е напреднала Ирландия.

Вместо това след шест години управление на Кени фокусът беше върху рязката промяна на стила, която вероятно ще последва с избирането на премиер, известен с прямотата си. Колегите му се шегуват, че новият им лидер "има X фактор".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Източноевропейските губертчии в Германия: мизерия и ужас