Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сирийските бизнесмени в Турция не искат да се връщат у дома

Те предпочитали да дойдат в Турция и да останат в страната поради географската близост и възможностите за работа и инвестиции

Сирийските бизнесмени в Турция не искат да се връщат у дома

Снимка: Ройтерс

В Турция официално са регистрирани 9978 фирми на сирийски граждани със смесени инвестиции. Трудовата заетост в тях е около 7,3 на сто, посочва БТА.

Според проучване, извършено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съвместно с фондацията за проучване на икономическите политики на Турция, 71 на сто от сирийските бизнесмени не желаят да се връщат в Сирия, а предпочитат да останат в южната ни съседка.

Още по темата

Разработката е извършена въз основа на проучванията на над 400 фирми на сирийски граждани. 

Посочва се, че сирийските бизнесмени предпочитали да дойдат в Турция и да останат в страната поради географската близост и възможностите за работа и инвестиции, които тя предлага.

От проучването става ясно, че 59,4% от бизнесмените развиват успешно бизнеса си в Турция, а 48,4 на сто са на мнение, че бизнес средата в Турция е много по-добра от тази в съседните страни.

Повечето от сирийските фирми са в малки (66 на сто), а седем на сто са регистрирани в обслужващата сфера.

В същото време 75,4 на сто от сирийските фирми, регистрирани в Турция, са развивали бизнес и в Сирия преди да дойдат в Турция, съобщава още БТА.

Основна дейност на тези фирми е износът, като процентът им е около 55,4 на сто, докато процентът на турските фирми, занимаващи се с износ, е 30,9 на сто и това създава сериозни проблеми особено при търговските и банковите операции.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион