IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с охраната на Олимпиадата срина акциите на G4S

Най-голямата охранителна компания в света призна, че не може да осигури нужния брой охранители за игрите

20:15 | 16.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	G4S пое отговорност за хаоса с недостига на охранители за Олимпиадата.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

G4S пое отговорност за хаоса с недостига на охранители за Олимпиадата. Снимка: Ройтерс

Най-голямата в световен мащаб охранителна компания G4S заплати твърде скъпа цена за своята грешка при назначаването на охранителен персонал във връзка с олимпийските игри в Лондон. В понеделник акциите на компанията на борсата в Лондон поевтиняха с почти 10%, като по този начин пазарната стойност се сви с 400 млн. паунда, пише Financial Times Deutschland.

Причината е, че компанията беше сключила договор за 284 млн. британски паунда, срещу които обеща да осигури 10 400 охранители, но в края на миналата седмица стана ясно, че няма да може да го изпълни и ще загуби 50 млн. паунда по договора.

Очаква се охраната на Олимпийските игри да наброява около 23 700 души, като сред тях ще има военни, частни охранители и поне 3 000 неплатени доброволци. 

Инвестиционната банка UBS свали инвестиционната си оценка за G4S - от препоръка за купуване на акциите й до неутрална. Същото направи и Seymour Pierce, като оценката на финансовата институция премина от "купувайте" на "задръжте" на фона на очакванията, че ще се стигне до вълна от напускания на ръководни кадри в компанията, пише Guardian.

През уикенда G4S пое отговорността за проблемите с недостига на охранителен персонал за Олимпиадата. Вътрешното министерство призна, че още през септември 2011 г. е разбрало за първите проблеми. За да се овладее положението, армията ще се включи в охранителните дейности с още близо 3500 войници, защото G4S не разполагала с достатъчно обучени цивилни служители. През почивните дни Олимпийският парк е заприличал на казарма. В понеделник се прибавиха и спекулации, че ще трябва да се присъединят дори още повече войници.

И без това толерантността на лондончани по темата е на изчезване. Нервите бяха изопнати от решението на покривите на някои сгради да се разположат ракети земя – въздух. 700-те жители на комплекса са били информирани за решението от правителството си посредством напечатани съобщения на входовете на блоковете.

Ракетите обаче ще бъдат изстрелвани само „в краен случай“, пише още в листовките, които са издадени от министерството на отбраната.

Един от най-важните клиенти на G4S впрочем е именно британското правителство, коментира Кевин Лапууд, анализатор в Seymour Pierce. Британският пазар е отговорен за малко под 20% от приходите на компанията – 1,2 млрд. британски паунда, като около половината от тях се дължат на правителството.  

Всичко това разклати сериозно стола на главния изпълнителен директор Ник Бъкълс. Вече се появиха спекулации, че той може да бъде отстранен, след като е работил за компанията в продължение на цели 27 години.

"Изглежда е сигурно, че главният изпълнителен директор Ник Бъкълс, който трябва да се изправи пред членовете на парламента във вторник, ще падне "под ножа", заедно с други старши ръководни служители във Великобритания. Това може да доведе до период на нестабилност в компанията, която назначи нов председател само преди малко повече от месец", казва Лапууд.

Бъкълс вече набра черни точки, след като сделката за придобиване на датската фирма за почистване ISS на стойност 5,2 млрд. паунда се провали. Пред Sunday Telegraph самият той е заявил, че иска поне да изпълни договора за Олимпиадата, след което членовете на борда можело да вземат решение за бъдещето му.

„Който и да е отговорен за това, той ще има доста работа, за да възстанови репутацията на компанията, особено в родната Великобритания и по отношение на британското правителство, най-големия й клиент. Това ще е критично за бъдещето на компанията", коментира още Лапууд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
krasivata
преди 11 години
Подобни грешки се заплащат скъпо. Игрите са огромно и уникално събитие, на което всичко трябва да е изрядно. Включването на войници в охраната е доста абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Ракетите обаче ще бъдат изстрелвани само в краен случай, пише още в листовките, които са издадени от министерството на отбраната.Голям майтап - оставаше да се изстрелват вместо фойверки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още