IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавски банки се обединяват в борбата с прането на пари

Шест големи банки в региона създават център за проверка на клиентите, който ще започне работа от догодина

23:06 | 05.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шестте големи банки на Скандинавския полуостров обявиха създаването на център за проверка на клиентите, като се очаква инициативата да помогне на усилията им да се справят с прането на пари и възстановяването им от скандала, който навреди на репутацията на сектора, съобщава Ройтерс.

Новината потвърждава съобщение на агенцията за инициативата, която включва замесените в скандала Danske Bank и Swedbank, както и конкурентите им Handelsbanken, Nordea, SEB и DNB.

Банките потвърдиха, че центърът за проверка на клиентите първоначално ще обхваща големите и средните компании, базирани на Скандинавския полуостров, и ще започне да предлага услуги от догодина.

Борбата с прането на пари се превърна в основна тема за региона, след като Danske Bank и Swedbank бяха въвлечени в скандал за пране на пари, включващ бизнеса им в балтийските страни. И двете банки загубиха милиарди долара от пазарната си стойност.

Най-големият засега скандал с пране на пари в Европа стана обществено достояние през миналата година. Смята се, че Danske Bank е осъществила сделки чрез своя клон в Естония между 2007 и 2015 г. между физически и юридически лица, които изобщо не живеят в Естония. Обемът се оценява на 200 млрд. евро. Заявките за трансакциите са идвали от Русия, Молдова и Азербайджан.

Органите в няколко страни вече започнаха разследвания, включително тези в САЩ, Великобритания и Дания. 
Дълго време финансовите институции от Северна Европа бяха разглеждани като примери за цялата индустрия. Но тяхната репутация, както и доверието на инвеститорите, пострадаха драстично заради скандала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още