Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Скок в продажбите на бензин и дизел във Великобритания заради войната в Украйна

Макар че това представлява забележим скок, той е по-малък, отколкото по време на петролната криза, която обхвана страната само преди месеци

Скок в продажбите на бензин и дизел във Великобритания заради войната в Украйна

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на бензин и дизел във Великобритания нараснаха в дните след нахлуването на Русия в Украйна, но остават доста под нивата, наблюдавани по време на кризата с горивата от миналата година, съобщава Bloomberg.

Средните нива на продажбите на бензиностанция се увеличават към 25 февруари с около 30% спрямо обемите преди пандемията от коронавирус, сочат правителствени данни.

Тези цифри включват както продажбите на бензин, така и тези на дизелово гориво.

Макар че това представлява забележим скок, той е по-малък, отколкото по време на петролната криза, която обхвана страната само преди месеци.

През септември недостигът на камиони, съчетан с огромния скок в търсенето, доведе до „пресушаване“ на бензиностанциите в Обединеното кралство, тъй като запасите в страната се стопиха.

В края на февруари наличността на гориво в бензиностанциите падна до под 40% от пълния им капацитет, въпреки че по-слабото търсене през следващите дни може да доведе до бързото ѝ възстановяване.

Цените на дребно в страната се покачиха до рекордно високи нива през последните дни, подчертавайки свиването на разходите на домакинствата. Доставките на гориво в страните от континентална Европа също показват признаци на свиване. В Германия Shell Plc. ограничи продажбите на нафта за отопление на някои търговци на едро, за да може да продължи да изпълнява договорните си задължения.

Пазарите на дизел също отчитат ценови растеж през последните дни поради поради проблема с доставките. Търговците са готови да платят с над 90 долара повече на тон, за да си осигурят извънредни доставки, според данни на ICE Futures Europe.

В САЩ средните цени на бензина също се доближават до рекордни нива.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
След по-слабите доставки на руски газ германският Uniper се отказа от прогнозата