IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата информираност може да спъне плановете на ЕК за енергийна революция

Потребителите са в центъра на пакета "Чиста енергия за всички", но те съвсем не се чувстват подготвени за тази роля

11:17 | 13.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преминаването към „чиста“ енергетика е заложено в плановете на Европейската комисия (ЕК) в пакета „Чиста енергия за всички", но то ще бъде невъзможно без подкрепата на потребителите. Това мнение изказа един от ръководителите на дирекция „Енергетика“ в ЕК Клаус-Дитер Борхард, цитиран от EurАctiv.

Според него обаче администрацията в ЕС се справя „ужасно“ в комуникацията си с потребителите в тази насока.

В европейските планове потребителите вече ще имат централната роля в преминаването към чистата енергия. Това обаче означава и промяна в техните навици и е нужно да участват процеса.

„Ние вървим към изцяло нов свят и се нуждаем от промяна на комуникацията, защото цялата енергийна система се променя“, призна Борхард и допълни, че не е достатъчно просто да се посочи, че потребителите са в основата на мерките.

В Брюксел мнението е, че хората не се чувстват ангажирани с новите планове, защото не чувстват, че имат достатъчно власт и това всъщност е точно така. Препоръките са обясненията на мерките да бъдат прости, така че хората да разберат, че инвестицията в нови технологии като умни електромери или соларни панели ще означава и повече средства за домакинствата в бъдеще.

Друг проблем, отбелязан от експерти, е и нежеланието на европейците да сменят доставчика си на електроенергия в търсене на по-изгодни условия. Причината е доста често бюрократична – промяната отнема време, но и от друга страна хората се опасяват, че процедурата всъщност струва повече, отколкото биха получили от новия си доставчик. Често и липсата на информация е основната причина хората да не променят доставчиците си.

И всъщност именно липсата на достатъчно информация може да спъне плановете на ЕК в пакета „Чиста енергия за всички“, смятат още експертите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Централното управление на производството на електричество е по-лесно ,евтино и ефективно тоест това с умните електромери няма да стане защото хората не са глупави което означава ,че специално за произв. на електричество трябва държавна централизирана система - централно планиране иначе ще има големи разлики в производството и консумацията от което управлението на системата става много трудно и скъпо т.е. тока ще стане скъп и никакво умни електромери няма да помогнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още