Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Слабостта на технологичните акции на Wall Street зарази и Европа

Инвеститорите се опасяват, че по-високите лихвени проценти и съответно по-скъпото финансиране могат да забавят темпото на растеж в индустрията

Слабостта на технологичните акции на Wall Street зарази и Европа

Снимка: Simon Dawson/Bloomber

Продължаващите разпродажби на американската технологична борса Nasdaq оказаха допълнителен натиск и върху европейските борсови индекси в понеделник. Водещият индекс в еврозоната EuroStoxx 50 се понижи с 1,54% до 4239,52 пункта. Подобна бе картината и при френския Cac 40, който се понижи с 1,44% до 7115,77 пункта. Британският индекс FTSE 100 загуби 0,53% до 7445,25 пункта. Германският Dax затвори с минус от 1,13% на ниво от 15 768,27 пункта. Вследствие на този спад германският бенчмарк индекс се върна под нивото си отпреди Нова година. През предходната седмица Dax все още се доближаваше до рекордното си ниво от 16 290 пункта, но след това инвеститорите отново бяха завладени от опасенията за повишаване на лихвените проценти. По-малкият индекс MDax загуби 1,54% до 34 438,52 пункта в понеделник.

Причината за слабостта на Nasdaq е очакваното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите се опасяват, че по-високите лихвени проценти и съответно по-скъпото финансиране могат да забавят темпото на растеж в индустрията. Докато технологичните акции от двете страни на Атлантическия океан се разпродаваха, доходността по десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до 1,8%.

„С повишаването на доходността по облигациите до пандемични нива инвеститорите бягат от акциите на растежа и прехвърлят само част от капитала си в акции на стойността", казва анализаторът Йохен Щанцл от брокерската компания CMC Markets. „Останалите са настрана, докато няма повече яснота относно темпа на промяна на лихвените проценти в САЩ“, добавя той. 

Високите нива на инфлацията в Германия и Европа, а напоследък и значителното увеличение на почасовото заплащане в САЩ повишиха чувствително доходността на държавните облигации. Миналия петък, след затварянето на фондовия пазар в Германия, десетгодишните държавни облигации на САЩ достигнаха доходност от 1,8%, което е най-високата стойност от началото на пандемията. Днес, понеделник, стойността първоначално се повиши до 1,808%, а в края на търговията в Европа тя беше 1,794%.

Анализаторите смятат, че е възможно доходността в САЩ бързо да нарасне до 2%. В средносрочен план пътят тогава ще бъде проправен в посока 2,5-3,2% - там, където са били върховете на доходността от 2013 г. до 2018 г. Инвестиционните специалисти очакват три повишения на лихвените проценти през тази година, като първото от тях вероятно ще се състои през март.

Положителен коментар на анализатор доведе до поскъпване на акциите на BMW с 1,9% до 95,60 евро. Експертите от Goldman Sachs повишиха рейтинга на акциите до „купувай“ и повишиха целевата цена от 110 евро на 123 евро.

Групата за спортни стоки Adidas започна обявеното обратно изкупуване на акции. Само до края на март концернът планира да изкупи обратно собствените си акции на стойност до един милиард евро, съобщи компанията. Като цяло Adidas планира да изкупи обратно акции на стойност до 4 млрд. евро до 2025 г. и по този начин да разпредели капитал между акционерите. Придобитите ценни книжа трябва да бъдат анулирани и акционерният капитал да бъде намален по този начин. Книжата се понижиха с 1,2%.

Глобалната услуга за доставка на храна от Германия Delivery Hero продаде част от дела си в латиноамериканския си конкурент Rappi. През последните месеци е продаден дял на стойност 150 млн. долара. Сега групата от Dax все още държи малко под 8% от Rappi на стойност около 400 милиона долара.

Delivery Hero иска да се раздели и с останалата част от акциите с течение на времето, за да се съсредоточи върху други инвестиции. Съвсем наскоро германският концерн придоби мажоритарен дял в испанския си конкурент Glovo.

Междувременно се появяват първите признаци на паника сред инвеститорите в криптовалути. Това показват данните от проучването на Handelsblatt и на фирмата за анализи AnimusX, които достигат крайно отрицателна стойност. А в понеделник биткойнът слезе под границата от 40 000 долара за първи път от септември насам.

Сравнително негативни настроения преобладаваха още през май миналата година, когато цената на биткойна се котираше на около 40 000 долара. Погледнато в ретроспективен план, настроенията бяха прелюдия към няколкомесечно достигане на дъното, което достигна най-ниската си точка през юли с краткосрочно слизане под границата от 30 000.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Чуждестранните резерви на Турция са намалели с 4,8 млрд. долара за седмица