IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене на стомана доведе до срив на печалбата на ThyssenKrupp

От компанията се надяват да продадат двата си губещи завода в Бразилия и САЩ до края на септември

12:30 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Слабото търсене на стомана доведе до срив на печалбата на ThyssenKrupp

Германският индустриален конгломерат ThyssenKrupp AG обяви днес срив от 38,4% на нетната печалба за първото тримесечие на финансовата си година, след като запазващото се слабо търсене на стомана в Европа и натискът върху цената на продукта не можаха да бъдат компенсирани от силните печалби на технологичните подразделения, съобщи MarketWatch.

Нетната печалба през първото тримесечие е достигнала 29 млн. евро при 41 млн. евро за същия период на 2011 г. Приходите са намалели със 7,9% на годишна база до 8,84 млрд. евро заради откази и слабо търсене на част от стоките, произведени от стомана.

Освен това бизнесът с технологични компоненти преживява период на слабо търсене от страна на потребителите на автомобилния пазар в Западна Европа, както и в областта на вятърната енергетика и браншовете, свързани с инфраструктурата.

Най-големият германски производител на стомана, който произвежда и асансьори и бойни кораби, обяви, че пазарната му перспектива остава мрачна.

От компанията посочиха, че се надяват да постигнат изгладена печалба преди лихви и данъци от около 1 млрд. евро през финансовата 2013 г., а приходите се очаква да останат на нивото от предходната. През финансовата 2012 г. ThyssenKrupp отчете изгладена печалба преди данъци и лихви от 1,3 млрд. евро, а приходите възлязоха на 40 млрд. евро.

„Не можем да се задоволим с настоящата печалба на компанията“, подчертава главният изпълнителен директор на компанията Хайнрих Хизингер в нейно съобщение.

Коментарът бе направен, след като през миналата седмица ThyssenKrupp обяви плановете си да постигне икономии на стойност около 500 млн. евро от бизнеса със стомана. Плановете включват съкращаване на 3 800 служители, а икономиите са част от по-мащабен опит да бъдат понижени разходите с около 2 млрд. евро през следващите 3 години.

Заради продажбата на бизнеса си с неръждаема стомана на финландската компания Outokumpu Oyj през декември дългът на ThyssenKrupp е намалял до 5,2 млрд. евро в края на първото тримесечие на финансовата ѝ година, докато през предходното бе 5,8 млрд. евро.

От компанията не предоставиха нова информация за планираната продажба на стоманодобивния си бизнес на американския континент, но повториха, че се надяват да приключат сделката до края на септември.

Двата завода в Бразилия и САЩ, които са обявени за продан от май 2012 г., са в основата на катастрофалното финансово представяне през 2012 г.  Принудена за пореден път да отпише стойност от двете предприятия, работещи на загуба,  ThyssenKrupp отчете тежка нетна зауба от 4,7 млрд. евро за посочения период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още