IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото възстановяване в еврозоната не успя да подкрепи европейските борси

Книжата на германския превозвач Lufthansa поскъпнаха с около 3%, след като стана ясно, че Берлин се е съгласил да предостави спасителен пакет на групата

19:35 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, въпреки че днешните икономически данни за еврозоната сигнализираха за постепенно бавно възстановяване, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,75% до 340,26 пункта.

Германият показател DAX записа спад от 157,78 пункта, или 1,41%, до ниво от 11 065,93 пункта.

Френският измерител CAC отчете понижение от 1,15 на сто до 4445,45 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,86% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6015,25 пункта. 

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната през май се повишава до ниво от 30,5 пункта в сравнение с отчетените през април 13,6 пункта. PMI за сектора на промишлеността  на валутния съюз нараства от 33,4 до 39,5 пункта. Измерителят за сектора на услугите в региона се увеличава от 12 пункта през април до 28,7 пункта през май, показва последният доклад на IHS Markit.

В същото време британските фабрики отчетоха най-резкия спад в продукцията си за повече от четири десетилетия през трите месеца до май, тъй като около половината от тях частично са спрели дейностите си поради пандемията от коронавирус. От Конфедерацията на британската индустрия заявиха, че показателят ѝ за продукцията за тримесечен период спада до -54 пункта през май от -21 пункта през април. Това е най-ниското ниво на измерителя откакто се води статистика (от юли 1975 г.). 

Инвеститорите продължават да следят внимателно и ситуацията с коронавируса в глобален план. От Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че през тази седмица е отчетен дневен рекорд по брой новозаразени в световен мащаб. Това контрастира с тренда в Европа за постепенно облекчаване на мерките и премахване на извънредното положение. 

Броят на заразените с коронавирус по света достигна ниво от  5 131 898 души, като смъртните случаи нараснаха до 331 109.

При индивидуалните акции книжата на италианския кредитор Nexi, познат преди като Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane, поскъпнаха с близо 8 на сто, след като Ройтерс съобщи, че банката е в процес на преговори с по-малкия си конкурент SIA относно евентуално сливане.

Акциите на германската авиокомпания Lufthansa също отчетоха покачване в цената с около 3%, след като стана ясно, че превозвачът преговаря за спасителен пакет в размер на 10 млрд. долара. След дълги и напрегнати преговори федералното правителство на Германия очевидно се е съгласило за спасителен пакет за групата на Lufthansa, която беше засегната от причинената от коронавируса криза. Решението, което бе взето в сряда (20 май), е близко до това, което са искали коалиционният партньор SPD и оглавяваното от него министерство на финансите

В долния край на Stoxx 600 се озова британската компания Whitbread, чиито акции поевтиняха с над 13%, след като дружеството обяви планове за набиране на 1,2 млрд. долара чрез емитиране на права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още