Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След 10 години без инвеститор финтехът Bunq постигна милиардна оценка

Сделката с първия вложител Pollen Street Capital е на стойност 168 млн. евро, а оценката нарасна до 1,6 млрд. евро

След 10 години без инвеститор финтехът Bunq постигна милиардна оценка

Снимка: bunq.com/press

Нидерландската необанка Bunq, която определя себе си за „напълно независима банка, която улеснява живота на хората с незабавен достъп от мобилно устройство, е екзотика сред финансовите стартиращи фирми (финтех компании). Около десет години тя се справяше с бизнеса си без външни финансисти. Основателят и главен изпълнителен директор Али Никнам финансирапе Bunq от собствените си ресурси, IT предприемачът вложи почти 100 млн. евро в банката, която досега е на загуба.

Но сега Bunq ще получи 168 млн. евро от британския финансов инвеститор Pollen Street Capital, докато самият Никнам инвестира още 25 милиона евро. Оценката на компанията нараства до 1,6 милиарда евро, каза Bunq в четвъртък. Инвестицията на Pollen е сравнително висока за първи кръг на финансиране. Британската компания за дялово инвестиране придобива 10% дял в базираната в Нидерландия банка Bunq.

Дълго време основателят на Bunq Никнам подчертаваше, че иска да се справи без външно финансиране. 39-годишният вече бе основал две големи IT компании, TransIP и Datacenter Group. Никнам бе продал своите акции в оператора на центъра за данни Datacenter и все още има дял в TransIP, доставчик на уеб хостинг.

Сега Никнам оправда финансовия кръг с факта, че финтехът вече е във фаза, в която растежът и бързото нарастване на броя на клиентите са станали по-важни. Понастоящем повечето клиенти са от Нидерландия, но германският и френският пазар ще бъдат все по-актуални в бъдеще.

Никнам заяви, че капиталът ще бъде използван за придобиване на Capitalflow Group в Ирландия за близо 141 млн. евро, което очаква одобрение от регулаторите, а всичко това е част от стратегията за растеж.

„Благодарение на тази сделка ние ще засилим дългосрочната устойчивост на Bunq, като станем структурно печеливши до края на годината“, коментира Никнам. „Това е уникално постижение – първото в индустрията, доколкото ми е известно“.

Нидерландската компания е създадена преди близо десетилетие от Никнам, който е инвестирал близо 100 млн. евро от собствения си капитал и беше единственият акционер в компанията. 

Bunq, която предлага онлайн банкови услуги в 30 пазара, включително в целия Европейски съюз, е обработила  потребителски депозити за1 млрд. евро тази година.

В изявление Bunq посочва, че е записала първия досега печеливш месец за бизнеса си и се очаква да стане рентабилна на месечна база преди края на 2021 г. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години