IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Brexit Великобритания потърси търговска опора първо от Индия

След вота за напускането на ЕС страната ще се опита да засили търговското партньорство с други държави

22:04 | 08.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британският министър на икономиката Саджид Джавид заминава на посещение в Индия за първите търговски преговори след британския вот за напускане на Европейския съюз (ЕС), съобщава BBC.

Джавид ще се срещне с представители на индийското правителство в Делхи, за да обсъди как търговското сътрудничество между Великобритания и Индия може да работи при Brexit.

Той сще посети още САЩ, Китай, Япония и Южна Корея в следващите месеци. По време на визитата си в Индия той ще обсъди и  бъдещето на индийската компания Tata Steel UK - най-големият производител на стомана  във Великобритания. 

В края на март Tata Steel обяви, че обмисля продажбата на британското си стоманено подразделение заради по-слабото търсене и ниските цени. Глобалното свръхпредлагане, високите разходи за производство и нарастващият износ на стомана значително са влошили условията за търговия във Великобритания и Европа като цяло, посочи компанията тогава.

Европейските производители на стомана не успяват да се конкурират с евтиния износ от Китай, който в момента представлява около половината от глобалния износ, посочва информационната агенция. През миналата година Tata Steel затвори няколко завода и съкрати хиляди работни места във Великобритания заради рекордния износ от Китай и срива на цените. 

Tata Steel придоби британското си подразделение Corus Group Plc през 2007 г. в опит да изгради глобален конгломерат и да подкрепи индийското производство. В процеса на преговорите компанията увеличи офертата си с 30 на сто. Преди това Arcelor SA беше придобита от Mittal Steel Co., основана от индийския милиардер Лакшми Митал. 

Според Tata предложенията за преструктуриране на британското дружество са невъзможни за осъществяване. Компанията преговаря с Greybull Capital LLP за евентуална продажба на британския бизнес.

Индия е третият най-голям чуждестранен инвеститор на Острова, според данни на UK Trade and Investment. Търговският обмен между двете страни е достигнал 16,55 млрд. паунда миналата година.

Около 110 хил. души работят в индийски компании, опериращи във Великобритания. Индийските компании увеличиха приходите си с 4 млрд. паунда до 26 млрд. паунда през миналата година, показва доклад на международната организация Grant Thornton.

Tata Motors, който притежава Jaguar Land Rover, увеличи с 4 хил. работните си места на Острова до 33 хил. души, посочва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Да хапе ги щъркела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 7 години
Веси,Погледни как се позиционира юана спрямо ЛИРАТА и как спрямо ДОЛАРА и ЕВРОТО!!Китай е отворен за търговия с ЛИРИ!!На ДОЛАРА и ЕВРОТО са пуснати саваците на китайския пазар!КИТАЙ НЕ Е КОЯ ДА Е ДЪРЖАВА , А ФАБРИКАТА НА СВЕТА!ЗА КИТАЙСКИЯ ПАЗАР ДА НЕ ГОВОРИМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още