IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След европейските избори борсите в Европа затвориха с ръстове

Производителите на автомобили се радваха на интереса на инвеститорите след новината, че Fiat Chrysler и Renault са започнали преговори за сливане

19:42 | 27.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси отчетоха ръстове в понеделник, след като изборите за Европейски парламент показаха, че европейските партии все още се представят доста добре въпреки повишаването на подкрепата за националистите, съобщава CNBC.

Германският бенчмарк DAX прибави 0,5% към стойността си, докато френският показател CAC напредна с 0,3%. Първоначално италианският индекс FTSE MIB напредваше с 0,6%, но след това се озова на отрицателна територия в следобедните часове след информацията, че Брюксел обмисля дисциплинарни мерки срещу Рим заради невъзможността да контролира държавния си дълг.

Като цяло обемите на търговия в понеделник бяха ниски, тъй като борсите в САЩ и Великобритания са затворени.

Все пак във фокуса на инвеститорите са резултатите от изборите за Европейския парламент. Данните показаха силна подкрепа за либералните и зелените партии, докато евроскептичните групи във Великобритания и Франция запазиха подкрепата, която получиха през 2014 г. Очакванията са проевропейските партии да заемат около две трети от местата в Европейския парламент.

Повечето сектори в Европа приключиха сесията на положителна територия, като производителите на автомобили отчетоха ръст с почти 1,5%. Това стана след новината, че Fiat Chrysler и Renault са започнали преговори за сливане. Fiat потвърди, желанието си за сливане с френския си конкурент, като съвместната компания би произвеждала приблизително 8,7 млн. автомобила годишно и ще се превърне в третия по големина производител на автомобили в света.

Акциите на Fiat Chrysler поскъпнаха с 8%, а на Renault – с близо 12%. След новината за преговорите по сливане Peugeot Citroen отчете спад от 3% в цената на книжата си.

Търговското напрежение също продължава да бъде във фокуса на инвеститорите. Американският президентът Доналд Тръмп в понеделник оказва натиск върху Япония, за да може балансът на търговията между двете страни да се "изчисти бързо". Тръмп заплаши да удари автомобилните производители в страната с високи мита.

На валутните пазари еврото поевтинява с 0,11% спрямо долара до 1,1191 долара.

Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,46% до 69,69 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,07% до 1290,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още