IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След неуспешни преговори служители на АЦБ излизат на протест

Служителите са недоволни от увеличаването на заплатите им с 1 процент, което е под темпа на инфлацията

10:08 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служителите на Английската централна банка (АЦБ, Bank of England) започват днес тридневна стачка, излизайки на протест за първи път от 50 години, след неуспеха на вчерашните преговори, информира BBC.

Служителите са недоволни от увеличаването на заплатите им с 1 процент, което е под темпа на инфлацията.

Служителите, много от които работят в службите за охрана и поддръжка, планират да се съберат пред сградата на централната банка, носейки маски на ръководителя й Марк Карни, отбелязва БТА. 

Първоначално се предвиждаше стачката да започне вчера, 31 юли, но бе отложена с един ден в опит да се постигне споразумение. Членовете на профсъюза Unite обвиниха Карни за провала на преговорите. 

АЦБ е изправена пред първата си стачка от над 50 години, сега когато персоналът на жизнено важни длъжности в цялата страна ще пристъпи към действия поради пълния отказ на банката да приеме, че работната й сила се бори да свърже двата края, отбеляза в изявление в началото на юли Мерседес Санчес, регионален представител на синдиката Unite. 

В централната банка стачките са рядкост. През 1994 година компютърните й специалисти се готвеха за протестни действия заради спор за възнагражденията, но в крайна сметка гласуваха да не стачкуват.

Повишаването на заплатите на служителите в държавния сектор във Великобритания е ограничено от правителството до 1 процент. Макар това да не се отнася за независимата Bank of England, институцията работи в среда на ограничения върху вдигането на възнагражденията на държавните служители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още