Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След нова загуба Thyssen-Krupp съкращава още 5000 служители

Компанията успява да подобри баланса си с продажбата на асансьорния бизнес, от който компанията получи 15 млрд. евро

След нова загуба Thyssen-Krupp съкращава още 5000 служители

Снимка: Photographer: Axel Seidemann/Bloomberg New

Изпитващата  затруднения германска индустриална компания Thyssen-Krupp продължава да използва червения молив, след като загуби нови милиарди евро. Допълнителни 5000 работни места трябва да бъдат закрити през следващите три години, обяви базираната в Есен компания в четвъртък. Не са изключени и съкращения по оперативни причини. Thyssen-Krupp вече беше обявила през пролетта на 2019 г., че ще бъдат премахнати 6000 работни места, 3400 от които вече са съкратени, предава DPA.

През изминалата финансова 2019/20 година (към 30 септември) групата се плъзна дълбоко в зоната на загубата. Бизнесът със стомана и по-специално бизнесът с доставчици бяха слаби, след като търсенето, особено от страна на автомобилната индустрия, се срина във връзка с пандемията. След представянето на данните книжата се устремиха надолу, към 11,30 часа българско време – с почти 7%.

Още по темата

Без асансьорния бизнес, който междувременно беше продаден, групата трябваше да преглътне коригирана оперативна загуба (EBIT) при продължаващи операции от 1,6 милиарда евро. Бизнесът се стабилизира през четвъртото тримесечие, твърдят от концерна, а през предходната година все още имаше загуба от 110 млн. евро. Thyssen-Krupp обяви преди това загуба от 1,7 до 1,9 милиарда. Стоманеният бизнес допринесе с най-голямата част за дефицита със загуба от почти 1 млрд. евро.

За целта групата трябваше да отпише общо около 3 млрд. евро в стоманодобивната и автомобилната дейност до края на фискалната година. В продължаващия бизнес групата отчете нетна загуба от 5,5 млрд. евро след загуба от почти 1,2 млрд. евро през предходната година.

Thyssen-Krupp успява да подобри баланса си с продажбата на асансьорния бизнес, от който компанията получи 15 млрд. евро. Това доведе до нетна печалба от малко под 9,6 млрд. евро. Thyssen-Krupp не възнамерява да изплаща дивидент с оглед на големите загуби в продължаващата си дейност.

През следващата година Thyssen-Krupp се стреми към "значително подобрение" в коригирания EBIT. Въпреки това групата ще продължи да бъде на загуба - ръководството очаква сумата да е в средния трицифрен милионен диапазон.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"