IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След отлични резултати Continental повиши прогнозата за маржа си

Оперативната печалба скача с почти една четвърт, приходите – с една пета

18:05 | 04.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ниски цени на суровините и стабилна автомобилна индустрия. Това са двете основни причини, които доведоха до значително по-добрите финансови резултати на германския автомобилен поддоставчик Continental.

През второто тримесечие оперативната печалба скача с почти една четвърт на годишна база до 1,25 милиарда евро, както обяви компанията, цитирана от Ройтерс. Приходите са в размер на 10 млрд. евро - почти с една пета повече спрямо година по-рано. Чистата печалба след миноритарни участия на хановерската компания е в размер на 792 милиона евро – ръст от повече от десет на сто. Вследствие на това компанията повиши целта си за възвръщаемостта за годината.

За цялата година производителят на гуми очаква марж от 11 на сто, след като преди три месеца прогнозата бе повишена за марж от 10,5 на сто. Данните надминаха очакванията на анализаторите, а акцията поскъпна с над 4 на сто.

И прогнозата за свободно наличните финансови средства преди придобивания бе повишена до най-малко 1,8 милиарда евро. Двете придобивания Veyance и Elektrobit, както и изплащането на дивидентите компанията ще финансира със собствени средства. Компанията възнамерява да изплати и облигации за 950 милиона долара през септември, четири години преди крайния срок.

Компанията започва добре третото тримесечие, поясни финансовият директор Волфганг Шефер. По думите му второто полугодие ще се развива на нивото на първото, като Шефер очаква нов ръст.

По отношение на цената на суровините Continental също остава оптимистична, преди всичко заради ниските цени на суровините. Сега компанията очаква позитивен финансов резултат от 200 млн. евро, вместо 150 млн. евро по-рано.

И в оперативния бизнес има положително развитие, преди всичко заради двуцифрения ръст на приходите в Азия. „За оставащото второ полугодие очакваме стабилно бизнес развитие в Азия независимо от отслабването в ръста на автомобилната промишленост там“, заяви изпълнителният директор Елмар Дегенхарт.

В последните седмици мениджърите на западните автомобилни концерни бяха по-сдържани, що се отнася до развитието на китайския автомобилен пазар. Отслабване на икономиката като цяло и засилени антикорупционни мерки от няколко месеца доведоха до по-слаби продажби там. Continental обаче се счита за добре подготвен, тъй като залага не само на сътрудничеството със западни производители, но и с местни компании. В Китай компанията расте с радващи темпове, надпропорционално, казва Шефер.

За сметка на това германският производител смята, че американският пазар на МПС е достигнал своя пик. Това обаче не значело, че сега пазарът щял да се срине, а по-скоро – да се нормализира. Докато на бразилския и руския пазар кризата продължава да бушува, „азиатските страни ще стават все по-интересни“, поясни Шефер.

Автомобилният поддоставчик възнамерява да расте и чрез придобивания. „В момента не планираме конкретна сделка“, не се водят тесни преговори“, поясни Шефер. По принцип обаче компанията била отворена за нови сделки, особено в неавтомобилната сфера. По-интересни за германците в момента били по-малки компании, с приходи до около 200 млн. евро на година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още