Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След силно полугодие Henkel увеличава прогнозата

Групата печели от бизнеса с лепила, но може да се сблъска с проблеми поради по-високите цени на суровините и затегнатите вериги на доставки

След силно полугодие Henkel увеличава прогнозата

Гледка от централата на компанията в Дюселдорф. Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Германската компания за потребителски стоки Henkel значително увеличи продажбите и печалбите през първата половина на 2021 г. и повиши прогнозата си за продажбите. През втората половина на годината обаче групата очаква да усети тежестта от по-високите цени на суровините и напрегнатите вериги на доставки. 

Още по темата

От януари до юни производителят на Pritt, Loctite и Persil увеличи приходите си от продажбите с 4,7% до около 10 милиарда евро, а органичните продажби дори нараснаха с 11,3%, съобщи Henkel в четвъртък, цитирана от DPA.

Коригираната оперативна печалба (EBIT) нараства с 20,1 процента до 1,4 милиарда евро. Нещата са се развивали добре за компанията, чиито акции се търгуват на фондовата борса във Франкфурт и влизат в състава на индекса DAX, особено в бизнеса с лепила, който се възползва от възхода на икономиката.

Конкурентът Beiersdorf също отчете значителен ръст в това подразделение.

Главният изпълнителен директор на Henkel Карстен Нобел сега очаква органичен ръст на продажбите от 6 до 8 процента за 2021 г. (предишна прогноза: 4 до 6 процента). Очаква се коригираната възвръщаемост на продажбите (марж на EBIT) да достигне 13,5 до 14,5 процента - преди това Henkel очакваше 14,0 до 15,0 процента.

За втората половина на годината той очаква по-слаби темпове на растеж. „По-конкретно, изключително рязкото покачване на цените на суровините и напрегнатите вериги на доставки ще натоварят значително икономиката през по-нататъшния ход на годината“, каза Нобел. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Олаф Шолц може да положи клетва като канцлер на Германия до средата на декември