Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След скандали като с Wirecard EY обмисля отделяне на одиторския бизнес

Мотивът за разделянето е засилващото се държавно регулиране на дейността по одитиране на финансови отчети

След скандали като с Wirecard EY обмисля отделяне на одиторския бизнес

Снимка: Bloomberg LP

Международната одиторска компания EY работи по планове за отделяне на одиторския бизнес от консултантските звена в световен мащаб. В момента този проект се обсъжда на глобално ниво при закрити врати, но все още е на много ранен етап, е научил Handelsblatt от среди на компанията в петък. Първоначално блогът на австралийския разследващ журналист Майкъл Уест съобщи за плановете.

Мотивът за разделянето е засилващото се държавно регулиране на дейността по одитиране на финансови отчети. Законодателите в много страни реагираха на многобройните скандали, като случая с Wirecard в Германия, с нови ограничения за одиторите. Ето защо за компаниите е все по-трудно да съчетаят одита, данъчното и управленското консултиране под един покрив.

От известно време властите, особено в САЩ и Великобритания, се занимават с възможни конфликти на интереси между одита и консултантската дейност.

Още по темата

EY и другите счетоводни фирми от т. нар. "Голяма четворка", която доминира в индустрията в световен мащаб - Deloitte, KPMG и PwC - бяха ожесточено критикувани заради предполагаемата липса на независимост при одита на фирмените сметки поради таксите, които те генерират от същите фирми за консултации по данъчни и бизнес въпроси.

През последните години британският регулаторен орган за одиторите вече бе предприел наложено от правителството разделяне на големите одиторски фирми.

Доброволното разделение на тези отдели би било рязка промяна на позицията от страна на EY, чийто предишен главен изпълнителен директор Марк Уайнбъргър реагира много остро през 2018 г. към призивите фирмите от Голямата четворка да бъдат разделени поради опасения за липса на конкуренция.

Фирмите възстановиха своите консултантски отдели, след като първоначално ги продадоха при срива на американската енергийна компания Enron през 2001 г. Скандалът с Enron доведе до фалит одиторската фирма Arthur Andersen и направи от тогавашната Голяма петорка Голяма четворка.

EY - известна преди като Ernst & Young - ще изпревари действията на правителството с това доброволно разделяне. Според източници от бранша фирмата обмисля отделяне на одиторския бизнес под съществуващото име. След това консултантските звена ще бъдат обединени в нова компания с ново име.

Остава да видим дали това ще срещне одобрението на хилядите партньори по света, които ще трябва да се съгласят с подобно драстично преструктуриране. EY, в която работят 312 хил. души в повече от 150 държави, е структурирана като мрежа от юридически отделни национални фирми-членки, които плащат такси всяка година за правото да използват марката, системите и технологиите на EY.

Официално EY не отрече плановете в петък. Компанията редовно работи по сценарии и си задава въпроси дали разполага с оптимална стратегия, структура и присъствие, се казва в изявление от американската централа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Унгария се предаде пред исканията на ЕС след рязкото поевтиняване на форинта