IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата голяма цел на Юнкер: Социална Европа

След преговори за свободна търговия и мерки за растеж ЕК се насочва и към социални инициативи, пише Politico

17:30 | 14.08.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Европейската комисия се подготвя да придаде социално измерение на своята политика, коментира в свой анализ европейското издание Politico. Доскоро вниманието на Брюксел беше заето с дебатите за Brexit, а сега, след решението на Великобритания да напусне ЕС, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще настоява и за увеличаването на социалните права.

Сред мерките ще бъдат минималната работна заплата в ЕС и законодателството за равенството между половете, допълва изданието.

Досега Юнкер се бореше за реализацията на три споразумения за свободна търговия, както и за изпълнението на мерките за икономически растеж. Сега обаче председателят на Еврокомисията ще се бори и за социална политика в ЕС, която да отговаря на променените реалности на трудовия пазар.

Идеята не е нова - Юнкер поиска нов стълб на европейските социални права още в речта си за състоянието на Съюза през септември 2015 година, но идеята беше погребана от дебатите около референдума във Великобритания. Междувременно пък синдикатите в общността не крият своето огорчение от липсата на действия в тази сфера.

Анализатори коментират пред Politico, че всъщност Великобритания е един от големите опозиционери на идеята за нови социални права или трудово законодателство, включително за отпуск за отглеждане на деца, пенсионна реформа и за заплащането в ЕС. Сега обаче тези планове могат и да бъдат прокарани.

Всъщност, въпреки нежеланието на Лондон, ЕК не се отказваше от предложения за промени в социалната среда. През март ресорният комисар Мариан Тейсен в съобщение до останалите европейски институции предложи инициатива за минимална заплата, но за страните от еврозоната, нови правила за качествено образование и мерки, които да гарантират защита от дискриминация. Част от тях не само ще бъдат заложени в Договора за ЕС, но и в Европейската харта за фундаменталните права, допълва още Politico.

Изданието обаче е категорично, че има опасност ЕК да навлезе прекалено навътре в чувствителните теми за заплатите, пенсиите и помощите за безработица. Тепърва ще се види как правителствата ще реагират на тази нова политика на Еврокомисията.

В Брюксел са оптимисти – идеята за минималната работна заплата получи най-сериозни критики от Словакия, Полша и Чехия. В същото време същите тези държави настояват Германия да промени своите правила за минимално заплащане, защото пречи на развитието на бизнеса в техните държави.

Затова и в ЕК смятат, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение за общи европейски правила в тази сфера.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Остава само да конкретизира целта си - европейско ***.ска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
европейския съюз няма просъществува повече от следващите 24-36 месеца.------------залагаш ли си бъбрека на това твърдение или пак голословим ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
Тоя видяхме как са усра с "бежанците" така ще бъде и с "Социалният ЕС" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 13
supertrader
преди 7 години
Соц. е вредно, то антихуманно - създава бедност и мизерия и ги пренася от балната глава на здравата. Защото преразпределя и убива икономическия растеж, погребва го. Това е злото което се е предрешило и се представя за добро. Икономическия растеж означава тези които трябва тепърва да работят и да се реализират да могат да го сторят с лекота, той не означава че икономиката става по голяма макар че брутния е продукт в числено измерение - пари се повишава.Парите е задължително да губят част от своята стойност - 5 процента на година, пари които не губят своята стойност регулярно са пари без стойност и това рано или късно се вижда - реализира. Изземващите функции на държавата, събирането на пари от хората могат да убиват икономическия растеж и обезценката на парите, но това рано или късно ще се реализира и като приключване на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 7 години
Нека направят пенсиите по 2000 евро. Минималната заплата и тя дае 2000 евро. Няма лошо. А бе де се загуби оня "Дути фри" дето пишеше по 100 коментара. Липсва ми вече........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Няма да просъществува??? Пич...те ЮК, дето им мина референдума за излизане няма да успеят за 36 месеца да изкарат ти викаш, че ще се разпадне ЕС:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
А така...тоя не беше ли от ЕНП? А звучи като от ПЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Съгласен съмАко неуморно човек копае и се опитва да стигне ядрото на земята го получава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Dimat
преди 7 години
Можде да си съдереш за^ника от работа и в една среда,без социална политика,от труда си ще получиш, едно яко трипръстие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 13
studioaa
преди 7 години
Още от сега мога да ви гарантирам, че юнкер ще се провали и няма да достигне никоя от своите цели и европейския съюз няма просъществува повече от следващите 24-36 месеца. Той за пореден път доказва, че е инстински троксист и страстен комунист опитвайви се винаги да насочва кормилото на ляво точно като троцки, хрусчов и брежнев пробваха в миналото и тримата се провалиха. Съгласен съм напълно със Сорос, че разпадът на безумния проект за обединена Европа е необратим вече и няма сила, която може да го спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още