IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият италиански бюджет обещава да спази ангажиментите на популистите в Рим

Според италианския министър на финансите той ще включва както облекчаване на данъците, така и базов доход за най-бедните

11:36 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джовани Триа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джовани Триа Снимка: Ройтерс

Новото италианско правителство ще включи в първия си бюджет както данъчни съкращения, така и универсален базов доход, с което ще покаже на финансовите пазари, че управляващата коалиция не е отстъпила от дневния си ред. Това заяви италианският министър на финансите Джовани Триа в интервю за Bloomberg.

Мащабната икономическа програма цели да покаже на инвеститорите, че правителството на популистите е сериозно в целите си, макар и създаването му първоначално да предизвика пазарни сътресения.

Идеята за предоставянето на базов доход за най-бедните е силно подкрепяна от Движението „Пет звезди“ докато неговият коалиционен партньор „Лигата“ обеща на своите избиратели намаляване и опростяване на данъчната система.

Двете мерки „трябва да вървят ръка за ръка, тъй като те са необходими за промяна на системата и в подкрепа на икономическия растеж“, посочи Триа, според когото „по-високият икономически растеж трябва да идва от постепенното прилагане на правителствената програма“.

По думите му подобен подход изисква работа както по отношение на данъчните приходи, така и на разходите. „Нашата липса на връзка с предишното правителство няма да е за нивото на дефицита, а по-скоро за смесването на политиките“, допълни той.

На въпрос за заплахата от понижаване на рейтинга на Италия заради фискалните планове на Рим Триа заяви, че неговите изчисления и симулации, достъпни на международно ниво, показват, че подобно нещо „не би било оправдано“. Министърът посочи още, че може би, е дошло времето за споразумение на европейско ниво за изключването на някои инвестиции от изчисленията на дефицита.

В интервюто си Триа също така отново повтори позицията на правителството, че страната ще остане в еврозоната, но допълни, че съществуват много „нефункционалности в паричния съюз“, които трябва да бъдат преодолени.

„Никой не иска да напуска еврозоната, но ако не я поправим, нещата рискуват да станат по-лоши“, допълни министърът.

В същото време по-рано днес стана ясно, че италианското финансово министерство е поискало от европейските регулаторни органи одобрение за шестмесечно удължаване на програмата за държавни гаранции за лошите банкови заеми.

„Току-що уведомихме Европейската комисия за запитването“, каза Триа. По думите му италианската програма „работи добре“ и помага на финансовите институции да се справят с необслужваните заеми.

Още предишното правителство в Рим даде сигнал, че има намерение да поиска удължаване на срока на програмата, която приключва на 6 септември. Планът беше одобрен през 2016 г., а през 2017 г. получи едногодишно подновяване.

Италианските банки са притиснати от 258 млрд. евро необслужвани кредити по данни на Италианската централна банка за първото тримесечие на 2018 г. Банки като UniCredit SpA, Banca Popolare di Bari SCpA и Carige SpA вече са се възползвали от програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още