IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият премиер на Италия може и да не се задържи на поста дълго

Паоло Джентилони получи мандат да сформира правителство, но дали няма просто да пази мястото за бившия си шеф Матео Ренци?

11:03 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Паоло Джентилони получи мандат като министър-председател на Италия, но дали няма просто да пази мястото за бившия си шеф Матео Ренци, пита Bloomberg.

62-годишният Джентилони получи мандат да сформира ново правителство от президента Серджо Матарела, след като Ренци подаде оставка след загубата на референдума от 4 декември. Очаква се Джентилони, който бе външен министър в правителството на Ренци, да представи отговор на Матарела още в понеделник. Това обаче не би спряло Ренци да планира своето завръщане.

Макар че Ренци е основният поддръжник на бившия външен министър, Джентилони може да се изправи пред натиск да се оттегли през първата половина на следващата година, тъй като Ренци иска предсрочни избори. Двусмислените отношения накараха Луиджи ди Майо, лидер на Движението „Пет звезди“ да нарече Джентилони „въплъщение“ на Ренци.

„Едно правителство на Джентилони ще бъде доста двусмислено“, казва Джовани Орсина, професор в университета Luiss-Guido Carli University в Рим, в телефонно интервю. „То се създава като служебно правителство, защото Ренци иска предсрочни избори следващата година. Джентилони е много близък до Ренци, но кой знае какво може да направи властта – Джентилони може да остане и до 2018 г.“.

Следващите редовни избори би трябвало да са в началото на 2018 г. Ако успее да състави кабинет, Джентилони ще бъде четвъртият неизбран премиер на Италия – след Марио Монти, Енрико Лета и самия Ренци.

Приоритетите на Джентилони ще бъдат промяна на избирателния закон, насърчаване на слабия икономически растеж и закрепване на затруднения банков сектор, казва Орсина. „Джентилони ще бъде компетентен премиер, той не е претенциозен като Ренци, но има голям политически опит“, допълва той.

Очаква се Джентилони да запази някои от министрите на предишните им постове, включително финансовия министър Пиер Карло Падоан, чийто приоритет сега е Banca Monte dei Paschi di Siena, след като в петък Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да не позволява на кредитора да удължи срока за увеличаване на капитала с 5 млрд. евро, предизвиквайки опасения, че правителствената криза може да удари затруднения банков сектор.

Основните партии искат да променят избирателния закон, тъй като в момента той е различен за всяка камара и дава автоматично мнозинство на водещата партия в долната камара. Партиите се страхуват от победа на „Пет звезди“, която иска референдум за членството на страната в еврозоната.

Ренци планира да свика конгрес на Демократическата партия в началото на следващата година, за да потвърди позицията си като лидер на партията, преди да се кандидатира на предсрочните избори.

Дори преди Джентилони да получи мандат, партията на Ренци следи внимателно дали политическата му кариера ще оцелее. „За нас това правителство има цел – да промени избирателния закон и да отиде на избори колкото се може по-рано“, каза Еторе Росато, представител на Демократическата партия в долната камара, пред вестник Corriere в неделя. „Мандатът му ще е доста кратък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още